latinica  ћирилица
20/09/2021 |  19:43 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Banjaluka: Hoće li rebalans budžeta dobiti zeleno svjetlo u Skupštini? (VIDEO)

Dan uoči sjednice Skupštine grada Banjaluka o Nacrtu rebalansa budžeta, nije postignut dogovor skupštinske većine i gradonačelnika Draška Stanivukovića.
Banjaluka: Skupština grada - Foto: RTRS
Banjaluka: Skupština gradaFoto: RTRS

Odbornici SNSD-a tvrde da im Stanivuković servira prioritete lične politike.

Ipak, kažu da će skupštinska većina podržati Nacrt, ako u Prijedlog rebalansa bude uvršten minimum njihovih zahtjeva, koji su kroz amandmane usvojeni u Prijedlogu budžeta, ali isključeni Nacrtom rebalansa.

Konsultativni sastanak bez dogovora. Gradonačelnik ne vidi ništa sporno u zaduživanju grada, jer je prodaja obveznica, kaže, najbrži način da se realizuju kapitalni projekti za razvoj grada.

- Ovaj budžet napravljen je uz sistemski pristup svih odjeljenja i konkretne prijedloge svih savjeta mjesnih zajednica u posljednje četiri godine - kaže Stanivuković.

U SNSD-u, međutim, tvrde da ni skupštinska većina, ni predstavnici mjesnih zajednica nisu konsultovani o projektima zbog kojih je planirano zaduženje grada od šest miliona KM. Kažu da podržavaju razvoj prigradskih naselja u Banjaluci, ali ne i raspoređivanje budžeta prema ličnim afinititima. Zamjeraju i to što je Stanivuković iz Nacrta isključio amandmane skupštinske većine, koji su usvojeni Prijedlogom budžeta.

- Dosta stavki Nacrt ne sadrži, kao što su naknade zdravstvenim radnicima, umanjen je dio za jednokratnu pomoć penzionerima, te su skinute stavke koje se odnose na boračke kategorije - kaže Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, ističe da je usvajanjem budžeta za ovu godinu pružena šansa gradskoj administraciji da uradi ono što je zamislila, ali da se nakon 10 mjeseci može vidjeti da ništa nije urađeno.

Odbornici SNSD-a sutra će, kažu, podržati Nacrt rebalansa ako Stanivuković obeća da će u Prijedlog rebalansa biti uvršteni amandmani skupštinske većine, ili će ga vratiti na doradu da bi se uvrstio minimum zahtjeva odbornika.

Iz SNSD-a pozivaju Stanivukovića da ravnopravno vode grad, na dobrobit svih građana. Kakva će biti sudbina rebalansa, pokazaće sutrašnja rasprava u gradskoj Skupštini.