latinica  ћирилица
21/09/2021 |  07:34 ⇒ 08:28 | Autor: SRNA

Drecun: Priština pokazuje da neće poštovati Briselski sporazum

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da zabrinjava broj prištinskih specijalnih jedinica koje se nalaze na prelazima Јarinje i Brnjak, ali da je srpski narod pokazao da će se istrajno boriti za sopstvenu slobodu kretnja, koju Priština na najgrublji način ograničava.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Drecun je rekao da Priština preduzima jednostrane poteze kojima se na najgrublji način narušava Briselski sporazum, te da pokazuje da ga neće ispoštavati, naročito u ključnom dijelu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

On je ocijenio i da je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavama tokom boravka u Prištini ohrabrio na ovako jednostrane poteze.

Drecun je podsjetio da predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti već dugo najavljuje mjere takozvanog reciprociteta.

- Bio je jedno vreme kritikovan od Haradinijeve partije da nije spreman da preduzme akcije, zatim idu lokalni izbori i nastavak dijaloga. Ovim potezom je pokazao da je spreman na zavođenje jednostranih mjera, na čvrst stav prema Beogradu, da se ne plaši nikoga i ničega - rekao je Drecun za RTS.

On je ocijenio da će Kurti insistirati na mjerama koje smatra da treba da preduzme, te da je time kupio političku podršku biračkog tijela među Albancima za predstojeće lokalne izbore.