latinica  ћирилица
21/09/2021 |  07:40 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Vučić se obratio naciji; Broj građana na prelazu Јarinje jutros znatno veći (FOTO)

Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sjever Kosova i Metohije, rekao predsjednik Srbije nakon održane sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Broj građana na prelazu Јarinje jutros je znatno veći nego tokom jučerašnjeg dana. Na Kosovu i Metohiji noć je protekla napeto, ali mirno.
Јarinje (Foto: Kosovo Online) -
Јarinje (Foto: Kosovo Online)

13.12 - Više od deset specijalnih policijskih vozila prošlo je oko podneva kroz Leposavić ka prelazu Јarinje, na kome je u toku blokada saobraćaja zbog uvedenih mjera Prištine po pitanju prekida sporazuma o registarskim tablicama.

12.22 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sjever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

10.30 - Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj se razgovara o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji i raspoređivanju ROSU snaga na administrativne prelaze Јarinje i Brnjak počela je nešto poslije 10 časova.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

09.15 - Broj ljudi na prelazu Јarinje jutros je znatno veći nego tokom jučerašnjeg dana, prenosi Kosovo onlajn. Onima koji su proveli noć na Јarinju pridružuje se sve više građana koji su sa sobom ponijeli vodu, hranu i toplu odjeću.

Foto: kosovo-online.com

09.10 - Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ocijenio je da raspoređivanje albanskih specijalaca na prelazima Brnjak i Јarinje govori o tome da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti povlači poteze koji izazivaju ozbiljan strah i uznemirenje.

To je ozbiljna provokacija sa specijalni snagama, stotinama policajaca koji su bukvalno okupirali sever i administratvne prelaze - naveo je Odalović.

08.20 - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da zabrinjava broj prištinskih specijalnih jedinica koje se nalaze na prelazima Јarinje i Brnjak, ali da je srpski narod pokazao da će se istrajno boriti za sopstvenu slobodu kretnja, koju Priština na najgrublji način ograničava.

07.40 - Na Kosovu i Metohiji noć je protekla napeto, ali mirno. Nakon Јarinja, transparenti sa natpisom "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština" osvanuli su sinoć i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Plakati su postavljeni na ulazu u grad, kao i u samom gradu, javlja Kosovo onlajn.

Prethodno su građani koji protestuju na Јarinju u znak protesta zbog jednostrano donesene odluke vlasti samoproglašene republike o zabrani kretanja vozila sa srpskim tablicama po Kosovu i Metohiji razvili transparent na kojem piše "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština".

Na administrativnim prelazima Јarinje, Brnjak i Merdare pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Sinoć je na Јarinju iz pravca centralne Srbije bilo samo nekoliko automobila, dok je prelaz, kao i na Brnjaku, moguće preći samo pješice. Kosovska policija upotrijebila je suzavac kod punkta Brnjak, ali se okupljeni Srbi nisu udaljili sa mjesta na kojem protestuju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu i poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasjedaju na provokacije. On je najavio da će se na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost razgovarati i o mjerama srpske strane. O krizi je Vučić razgovarao i sa visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.