latinica  ћирилица
21/09/2021 |  08:26 ⇒ 17:54 | Autor: SRNA

Iznošenje žalbi na prostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu

Pred Apelacionom vijećem Suda BiH za danas je zakazano ročište na kojem će Tužilaštvo i odbrana iznijeti žalbe na prvostepenu presudu kojom je komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od deset godina za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

U obrazloženju presude, koja je izrečena 22. januara, predsjedavajući Sudskog Vijeća Zoran Božić je naveo da Mahmuljin, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, uprkos saznanjima koja je imao, nije spriječio podređene pripadnike odreda "El mudžahedin" da počine ratni zločin protiv zarobljenih i ranjenih vojnika Vojske Republike Srpske i srpskih civila u logoru "13. kilometar" u blizini Kamenice, na području Zavidovića, kao i da kazni počinioce.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Sudsko vijeće je osudilo Mahmuljina na kaznu zatvora od jedne godine, za zločin protiv ratnih zarobljenika na dvije godine, a za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na osam godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su pripadnici Odreda, u okviru akcija "Proljeće `95" i "Farz", ubili 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila.

Obrazlažući presudu, Božić je naveo da su u drugoj polovini jula 1995. pripadnici odreda "El mudžahedin" u logoru "13. kilometar" jednom zarobljeniku odsjekli glavu, koju su drugi morali da je ljube.

Na osnovu izjava svjedoka i podnesenih dokaza, Vijeće je utvrdilo da su drugim zarobljenicima od 23. jula do 23. avgusta pripadnici odreda namjerno nanosili teške fizičke i psihičke povrede koje su im stvarali velike patnje i duševnu bol.

Epilog strašnih tortura su prelomi rebara, nogu, ruku, vilica, izbijeni zubi, te gubitak vida.

Božić je u obrazloženju napomenuo da je Mahmuljin, znatno prije nego što je postao komandant Trećeg korpusa, dobio zadatak od komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića da obavi razgovor sa predstavnicima mudžahedina o ulasku u sastav te armije, nakon čega je formiran Odred, čija komanda je vjerovala Mahmuljinu.

Vijeće je utvrdilo da je Mahmuljin boravio u zoni dejstava u vrijeme operacije "Proljeće `95", navodeći da je sama činjenica da pripadnici odreda "El mudžahedin" nisu htjeli predati zarobljenike Vojnoj policiji predstavljala zabrinjavajuću informaciju i zahtijevala da se istraži situacija.

Božić je dodao da je Mahmuljin održavao sastanke sa predstavnicima Odreda, podsjetivši na izjavu svjedoka koji je ispričao kako je za vrijeme operacije "Farz" obavijestio optuženog o otmici zarobljenika, a da mu je on rekao da će se to riješiti, ali da je izostala njegova reakcija.

Žalbu Apelacionom vijeću na prvostepenu presudu uputili su i Tužilaštvo i Mahmuljinova odbrana.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.