latinica  ћирилица
21/09/2021 |  09:09 ⇒ 09:09 | Autor: SRNA

Odalović: Kurtijevi potezi izazivaju ozbiljan strah i uznemirenje

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ocijenio je da raspoređivanje albanskih specijalaca na prelazima Brnjak i Јarinje govori o tome da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti povlači poteze koji izazivaju ozbiljan strah i uznemirenje.
Veljko Odalović (Foto: Medija centar Beograd) -
Veljko Odalović (Foto: Medija centar Beograd)

- To je ozbiljna provokacija sa specijalni snagama, stotinama policajaca koji su bukvalno okupirali sever i administratvne prelaze - naveo je Odalović.

On je rekao da je potez sa oduzimanjem srpskih tablica ničim izazvan, te da je ovo pitanje moglo da se riješi kao što se rješavalo i prethodnih 10 godina, u dijalogu.

- Skoro 9.500 ljudi sada ne zna šta će sa svojim vozilima. Priština ovim potezima srečava ljude da odu i uvek traži neki razlog da se nešto ne uradi, da se nešto blokira - rekao je Odalović za RTS, navodeći da je apsurdno što Priština nekim tablicama pokušava da uspostavi reciprocitet.

Odalović kaže da se uvjerio 18. jula na Јarinju kako izgleda gašenje prava i zakona na administrativnim prelazima sa južnom srpskom pokrajinom, kada mu nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, gdje je trebao u Velikoj Hoči da prisustvuje obilježavanju 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba iz Orahovca.

On je dodao da sada ne može da uđe ni kao običan građanin.

- To su potezi koje Priština zna da povuče kada sebi napravi neku matematiku, odnosno interes - kaže Odalović.