latinica  ћирилица
21/09/2021 |  11:01 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Sutra počinju "Dani Srpske u Srbiji"

Tradicionalna manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji po deveti put, počeće sutra u Beogradu.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Ove godine manifestacija će biti organizovana u 11 gradova u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Šidu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici i Nišu.

Tokom osam dana trajanja manifestacije biće organizovane i dvije velike promocije investicionih potencijala poslovnih slobodnih zona Republike Srpske, od kojih će prva održana sutra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a druga, 29. septembra u Privrednoj komori Vojvodine.

Poseban akcenat će se staviti na regiju Podrinja, a biće predstavljene i poslovne i slobodne zone četiri velika grada Republike Srpske – Prijedora, Gradiška, Zvornika i Trebinja.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je ranije da će biti organizovani i susreti gradova iz Republike Srpske sa zbratimljenim opštinama i gradovima u Srbiji, ali i nova bratimljenja.

Ove godine biće predstavljena i turistička ponuda Republike Srpske - od Јahorine preko raftinga na Tari i Vrbasu, do banjskog turizma i mogućnosti zajedničkog nastupa Srbije i Republike Srpske na turističkim sajmovima u Evropi i svijetu.

Turistički potencijali kojima Republika Srpska raspolaže biće predstavljeni tokom cijelog trajanja manifestacije, i to po dva dana u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Publici u Srbiji biće predstavljeni i umjetnički programi - šest pozorišnih predstava za odrasle i jedna za djecu, pet koncerata ozbiljne, zabavne i rok muzike i jedan književni program.

Cicović je naveo da će u okviru predstavljanja kulturno-umjetničkog stvaralaštva, ove godine biti organizovane predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske 23. septembra u Novom Sadu i Dječjeg pozorišta Republike Srpske, 27. septembra u Nišu.

- Tu su i predstave Gradskog pozorišta iz Trebinja u Zrenjaninu i prijedorskog pozorišta u Kikindi 26. septembra, kao i banjalučkog Studentskog pozorišta u Kragujevcu 25. septembra, a prvi put na manifestaciji nastupiće i bijeljinsko pozorište predstavom u Kruševcu 23. septembra, dok će u Kraljevu, 24. septembra biti izvedena predstava Kultrnog centra Istočnog Sarajeva - naveo je Cicović.

Muzički programi počeće koncertom Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije sutra na svečanom ovogodišnje manifestacije u režiji Dragana Elčića, a tokom manifestacije biće organizovani i nastupi etno grupe "Iv"“ iz Doboja "Katera" iz Istočnog Sarajeva i "Trag" iz Banjaluke, kao i grupa "One tri" iz Banjaluke.

U književnom programu predviđeno je veče pjesnika Gorana Vračara i romanopisca Željka Pržulja iz Istočnog Sarajeva, koji će na zahtjev publike u Subotici nastupiti u tom gradu 28. septembra u Srpskom klturnom centru "Sveti Sava" u 19.00 časova.

"Dan Srpske u Srbiji" završiće se 29. septembra u Novom Sadu.