latinica  ћирилица
21/09/2021 |  12:20 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Prijedor: Promovisana zbirka pjesama "Odričem se"

U Prijedoru je promovisana zbirka pjesama Dragana Topića "Odričem se".
Promocija zbirke pjesama Dragana Topića - Foto: RTRS
Promocija zbirke pjesama Dragana TopićaFoto: RTRS

Topić je akademski slikar i likovni pedagog, a ovo mu je prva zbirka poezije.

Veliki slikar Pablo Pikaso davno je rekao da je slikarstvo nijema poezija, a da je poezija slikatsvo koje govori, kaže Dragan Topić.

Ovaj Prijedorčanin slikarstvom se bavi 50 godina, a ranije je objavljivao aforizme i poeziju u lokalnim medijima.

- Svaki slikar u pauzi ponešto napiše, da bi se odmarao. Onda uz stihove i sopstveno razmišljanje o vremenu sadašnjem, prošlom i budućem, pomalo se baci na papir i onda dođe vrijeme da se podvuče linija i sabere ono što se napisalo - kaže Topić.

Topić u svojoj poeziji, koja je svevremenska i nadvremenska, na jednostavan način govori o tome kako funkcioniše priroda, ljudi i ljudska osjećanja, ističe profesor srpskog jezika i književnosti Branislav Kecman.

- U toj misaonoj i refleksivnoj lirici, koju Dragan Topić zaista vješto njeguje, pronalazimo proste odgovore na to šta je život, kuda život ide, šta je to iskustvo, čemu ono služi, da li je čovjek vrijedan postojanja na zemlji, da li pronalazi smisao u tome - dodaje Kecman.

Topićeva zbirka poezija objavljena je u izdanju prijedorske Narodne biblioteke "Ćirilo i metodije".

Ovo javna ustanova objavila je konkurs na koji mogu da se prijave pisci iz Potkozarske regije, koji žele da svoja djela promovišu u organizaciji Bibilioteke.