latinica  ћирилица
21/09/2021 |  13:30 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Gradiška proslavila Malu Gospojinu (FOTO/VIDEO)

Gradiška danas proslavlja slavu grada Rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu. Tim povodom organizovane su brojne manifestacije i vjerski obred ulicama grada.
Gradiška - Mala Gospojina, obilježena slava grada - Foto: SRNA
Gradiška - Mala Gospojina, obilježena slava gradaFoto: SRNA

U renoviranom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice veliki broj vjernika i gradsko rukovodstvo prisustvovali su liturgiji i osvećenju slaskog kolača i žita poslije čega je ulicama grada prošla litiija čime je nastavljena tradicija duga preko dvijestotine godina proslave Male Gospojine kao slave opštine a sada grada Gradiške.

Foto: SRNA

- Duže od jednog vijeka narod se saborno okuplja u Gradišci na Malu Gospojinu i ta tradicija je opredijelila gradske vlasti posljednjih 20 i više godina da ovaj veliki praznik proslavljaju kao slavu grada - rekao je arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević.

Istakao je da je ovaj hram je jedan kamen međaš i treba da bude duhovni biser Gradiške, cijele Republike Srpske i našeg srpskog pravoslavnog naroda.

U proteklih godinu dana, između dvije slave grada, uprkos pandemiji radilo se i gradilo na cijelom području grada. Osim infrastrukturnih projekata otvoreni su novi proizvodni pogoni i zaposleni mladi.

- Pokazali smo da u prethodnih pet godina ne gledamo da li je godina izborna ili nije, nego da u kontinuitetu realizujemo važne projekte. Započeli smo projekat rekonstrukcije i dogradnje kanalizacije i izgradnje gradskog prečistača, koji se u cijelosti finasira grantom od skoro 15 miliona evra - rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Povodom slave grada Turistička organizacija organizovala je sajam domaćih proizvođača iz Kuće Lijevča i Potkozarja. Tradicionalno na hipodromu su organizovani i konjički susreti.