latinica  ћирилица
21/09/2021 |  13:52 ⇒ 13:55 | Autor: B92

Gregor Šlirencauer završio karijeru (VIDEO)

Austrijski ski-skakač Gregor Šlirencauer (31) okončao je karijeru u utorak.

Šlirencauer je šest puta bio prvak svijeta u ski-skokovima, četiri puta je osvajao Svjetski kup i jednom bio olimpijski šampion, u Vankuveru 2010.

U karijeri je ostvario 53 pobjede uz 88 podijuma, a dva puta je slavio i na čuvenoj turneji "Četiri skakaonice (2007. i 2012).

Šlirencauer je u svojoj prvoj šampionskoj sezoni 2007/2008. oborio nekoliko rekorda, uključujući i rezultat legendarnog Finca Јanea Ahonena sa 13 pobjeda u Svjetskom kupu.

Takođe se izjednačio sa Ahonenom, Matijem Hautamakijem i Tomasom Morgenšternom sa šest uzastopnih pobjeda u sezoni.

      View this post on Instagram

A post shared by Gregor Schlierenzauer (@gregorschlierenzauer)

U januaru 2013. je izjednačio rekord Matija Nikanena sa 46 pobjeda u SK, a zaključno sa januarom 2020. ima rekordnih 53, ali je posljednju zabilježio prije čak sedam godina.

- Bilo je ovo jedinstveno i emotivno putovanje koje se nastavlja drugačije. Posljednjih nekoliko mjeseci je bilo izazovno za mene, u pozitivnom smislu. Do pauze zbog povrede, imao sam dovoljno potrebnog vremena da sagledam prošlost i vidim gdje sam sada. Takmičenje me pokretalo sa svojim usponima i padovima u posljednjih 15 godina. Upotpunjavalo me. Kraj nije lak za mene, poslije svega što sam doživio, ali je odluka ispravna i u pravom trenutku - napisao je Šlirencauer u svojoj oproštajnoj poruci.

Prošle sezone je zbog virusa korona osvojio samo osam bodova, a u februaru je doživio i tešku povredu koljena, pokidao je prednji ukršteni ligament.