latinica  ћирилица
21/09/2021 |  14:06 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Satler: Snimci razgovora Tadićeve i Mehmedagića pokreću pitanje integriteta

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler rekao je danas da snimci razgovora glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića pokreću niz pitanja, prije svega, integriteta nosilaca najviših funkcija u BiH, pa tako i pravosudne.
Јohan Satler (foto: Tirana Times) -
Јohan Satler (foto: Tirana Times)

- Snimci pokreću pitanja profesionalizma i profesionalnog rada, te nezavisnosti djelovanja različitih organa vlasti - rekao je Satler novinarima u Zenici, komentarišući sadržaj razgovora Mehmedagića i Tadićeve koji je tajno sniman i čiji je sadržaj procurio u javnost.

Satler je istakao da nije slučajno da EU kontinuirano insistira na vladavini prava, uz akcenat da nema pravog evropskog puta bez napretka u ovim oblastima.

- Zato toliko na tome i insistiramo. Do sada smo, nažalost, bili svjedoci da je malo napretka postignuto u ovim oblastima - konstatovao je Satler.

On je dodao da je bilo i iskoraka poput imenovanja novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

- Kada u narednim danima profunkcioniše rad Parlamentarne skupštine BiH očekujemo što prije izmjene i dopune zakona o VSTS-u, koje se tiču pitanja integrtiteta pravosudnih funkcija - rekao je Satler.