latinica  ћирилица
21/09/2021 |  14:35 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Lopare: Odata počast herojima odbrane Srpske

Na brdu Panjik iznad Priboja u opštini Lopare danas je odata počast herojima odbrane Republike Srpske - komandantu Garde "Panteri" Branku Panteliću, kapetanu Stevanu Laziću i za 12 pripadnika ove elitne ratne jedinice koji su poginuli 1992. godine.
Lopare - Garda "Panteri", parastos - Foto: SRNA
Lopare - Garda "Panteri", parastosFoto: SRNA

Na mjestu gdje su živote položili pripadnici Garde "Panteri" u ime Vlade Republike Srpske govorio je ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić koji je istakao značaj Garde i drugih ratnih jedinica u proteklom odbrambeno-otadžbinsko ratu za odbranu ognjišta Srba koji žive na prostoru Majevice.

- Ovi ljudi su živote dali za slobodu Republike Srpske. Mi Srbi u BiH ne želimo ništa drugo nego slobodu, a da bismo imali slobodu treba da imamo državu, jer država je jedina stvar koja može da garantuje slobodu srpskom narodu na ovim prostorima - ocijenio je Ćorić.

Učesnik bitke na Panjiku koji je ranjen u ovim borbama Savo Cvijetinović, u to vrijeme načelnik Stanice javne bezbjednosti u Loparama, kaže da je ova bitka bila presudna za odbranu majevičkog prostora na početku rata, čime je spriječeno presijecanje putnih komunikacija i zaštićen relej Stolice.

Prema njegovim riječima, to je bila dugotrajna i krvava bitka, ali je na linijama koje su tada uspostavljene i današnja granica Republike Srpske.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je na skupu da je herojska odbrana Priboja odredila budući tok ratnih događanja na majevičkom području i da je obaveza lokalne zajednice da njeguje sjećanje na ove važne događaje, podržava rad opštinske Boračke organizacije i da se svakodnevno bori za što bolji život građana, uključujući i boračku populaciju.

- Potrudili smo se da u Loparama zaposlimo svu djecu poginulih boraca koja su završila fakultet, stipendiramo studente i učenike iz porodica boračke populacije i zajedno sa Vladom Republike Srpske učestvovali smo u izgradnji stambenih jedinica za boračke kategorije - rekao je Savić novinarima.

Prema njegovim riječima, trenutno se grade još dvije kuće, jedna za ratnog vojnog invalida i druga za demobilisanog borca.

Sjećanje na saborce organizovalo je Udruženje veterana Garda "Panteri", a predsjednik ovog udruženja Petar Cvijetinović je u izjavi novinarima istakao da je bitka za Panjik jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu srpskog naroda u proteklom ratu.

Ispred spomen-obilježja na mjestu pogibije pripadnika Garde "Panteri" služen je parastos i položeno cvijeće.