latinica  ћирилица
21/09/2021 |  15:59 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Obilježena 30. godišnjica od formiranja prijedorskih ratnih jedinica (VIDEO)

U Prijedoru je obilježena trideseta godišnjica od formiranja prijedorskih ratnih jedinica, 43. Motorizovane brigade i 5. Kozarske brigade.
30. godina od formiranja prijedorskih ratnih jedinica - Foto: RTRS
30. godina od formiranja prijedorskih ratnih jedinicaFoto: RTRS

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu, služena je liturgija, a kod spomenika "Za krst časni" i Spomen-sobi u kasarni "Žarko Zgonjanin", položeni su vijenci.

Poštu stradalim borcima, koji su dali živote za temelje Republike Srpske, odali su i njihovi saborci, koji su na njih ponosni.

- Na naše poginule i naše ranjene, na naše borce koji su u teškoj situaciji, ali šta bi, možemo samo da se podsjetimo da smo učestvovali u odbrani našega grada, naše Republike - kaže Goran Zgonjanin, borac iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prijedorske jedinice su pokazale da su širom Republike Srpske učestvovale u odbrani srpskog naroda, a poseban doprinos dale su u odbrani Prijedora, poručio je komandant nekoliko ratnih jedinica iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Borislav Bojić.

- Na kraju krajeva ocrtali smo granice zapadnog dijela Republike Srpske i pokazali da možemo kad je došlo do pada RSK da možemo da zaustavimo više vojski, i Hrvatske i Hrvatskog vijeća odbrane koji su bili podržani NATO paktom. Bio sam u najboljoj vojsci, a to je vojska Republike Srpske - kaže Bojić.

- Na tom dugom ratnom putu izvršili smo sve zadatke prije svega u nastanku, a onda i odbrani Republike Srpske. I danas prvenstveno želim da se sjetim svih onih koji su poginuli u našoj ratnoj jedinici - rekao je Ostoja Barašin, načelnik Štaba i komandant Pete kozarske brigade u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ratni put ovih jedinica bio je posut trnjem, od zapadne Slavonije, sve do odbrane Prijedora 30. oktobra 1995. godine.

- Na nama je samo da čuvamo sjećanje na poginule borce i zahvaljujemo se se njima i njihovim porodicama i preživjelim borcima koji su stvorili Republiku Srpsku i odbranili grad Prijedor - rekao je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Kroz ove brigade uključujući i pripadnike ministartsva unutrašnjih poslova, prošlo je više od 17 hiljada boraca.