latinica  ћирилица
21/09/2021 |  17:06 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Bajden najavio eru "neumorne diplomatije"

Predsjednik SAD Džozef Bajden najavio je u obraćanju Generalnoj skupštini UN eru "neumorne diplomatije" i branio haotično povlačenje Amerike iz Avganistana.
Džo Bajden (foto: youtube.com/WashingtonPost) -
Džo Bajden (foto: youtube.com/WashingtonPost)

Bajden je rekao da je to bio neophodan zaokret u američkoj politici da bi se fokus premjestio na globalni izazov antidemokratskih sistema, pandemiju kovid 19 i klimatske promjene.

- Okončali smo 20 godina sukoba u Avganistanu i dok zatvaramo ovu eru neumornog rata, otvaramo novu - neumorne diplomatije - naglasio je predsjednik SAD u svom prvom obraćanju ovom tijelu UN od kada je stupio na dužnost.

Bajden je obećao da će braniti vitalne nacionalne interese SAD, ali je napomenuo da "misija mora biti jasna i ostvariva" i da američka vojska "ne smije da se koristi kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu".

On kaže da se svijet suočava sa presudnom decenijom i da "umjesto da se nastavljaju ratovi iz prošlosti", treba rješavati probleme poput globalne pandemije, klimatskih promjena, sajber prijetnji i regulisati promjenu "globalne dinamike snage".

Bajden je rekao da će raditi sa Kongresom SAD na tome da se udvostruče fondovi za pomoć zemljama u razvoju povodom klimatskih promjena.