latinica  ћирилица
21/09/2021 |  17:22 ⇒ 17:26 | Autor: TANЈUG

Guteres: Moralna optužnica svijetu zbog raspodjele vakcina

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zamjerio je danas svijetu zbog nepravedne distribucije vakcina protiv virusa korona.
Antonio Guteres - Foto: nezavisne novine
Antonio GuteresFoto: nezavisne novine

Guteres je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da su slike iz nekih dijelova svijeta, gdje su vakcine sa isteklim rokom, kao i neiskorišćene vakcine u smeću, one koje prikazuju "priču o našim vremenima", prenosi agencija Rojters.

On je kazao da je većina stanovništva bogatijih zemalja imunizovana, dok više od 90 odsto stanovnika Afrike nije dobilo ni jednu dozu.

- Ovo je moralna optužnica za stanje našeg svijeta. To je bezobrazluk. Prošli smo naučni ispit, ali stičemo diplomu iz etike - rekao je Gutereš na generalnoj debati Generalne skupštine UN-a.

Od 5,7 milijardi doza vakcina protiv virusa korona koje su primijenjene širom svijeta, samo dva odsto ih je dato u Africi.

Guteres se zalaže za globalni plan vakcinacije koji podrazumijeva da će 70 odsto stanovništva svijeta biti vakcinisano do prve polovine sljedeće godine.

Generalni sekretar, koji 1. januara počinje drugi petogodišnji mandat na čelu svjetskog tijela, takođe je upozorio na povećanje napetosti između svjetskih velesila, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

- Bojim se da naš svijet puzi prema dva različita seta ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila, dva različita pristupa u razvoju vještačke inteligencije, i na kraju dvije različite vojne i geopolitičke strategije - poručio je Guteres.