latinica  ћирилица
21/09/2021 |  17:57 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Dozvoljeno obraćanje Komšića; Dodik ponovo obavijestio Guteresa da nema saglasnost (VIDEO)

I pored pisma u kojem je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da Željko Komšić u Njujorku boravi bez saglasnosti Predsjedništva, Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN - Foto: Screenshot
Sjednica Savjeta bezbjednosti UNFoto: Screenshot

Dodik je istakao da time generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva ponovo su obavijestili generalnog sekretara UN o protivustavnom djelovanju Željka Komšića.

Privatnu posjetu američkom kontinentu, Komšić je započeo razgovorom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija. Prećutao je Komšić da je u Njujork doputovao bez saglasnosti Predsjedništva, ali ni Guteres nije pokazao da ga je o tome još 7. septembra pismom obavijestio Milorad Dodik, baš kao i sve članice Generalne skupštine UN.

- Sa naročitom pažnjom pratim politička zbivanja u BiH i regionu. Shvatam ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka i ističem da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci BiH - rekao je Guteres.

Da Guteres shvata ozbiljnost političkog trenutka kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Predsjedništva, ne bi Komšiću dozvolio da bude govornik na sesiji Generalne skupštine. To mu je omogućeno i pored jasnog upozorenja da je posjeta Komšića protivna Poslovniku Predsjedništva i Ustavu BiH.

- Ukoliko to sve bude ignorisano, ignoriše se Ustav a ne ja. Onda sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svjetsko tijelo i njegovo generalni sekretar u tome učestvuje, ali to je njihov izbor - kaže Dodik.

Susret sa Guteresom, Komšić je iskoristio da oblati Srbiju i Hrvatsku, jer navodno BiH posmatraju kao ratni plijen i optuži Republiku Srpsku za blokadu zajedničkih institucija, jer se protivi "Inckovom" zakonu. Afirmisao je tzv. građanski koncept, ignorišući činjenicu da BiH, prema Ustavu, čine konstitutivni narodi i dva entiteta.

- Iz onoga što vidimo da je Komšić rekao prilikom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, samo je dodatno potvrđeno da on u UN-u ne predstavlja BiH jer onako sramne i neistinite tvrdnje možda može da iznese u ime svoje "kombi stranke" i tzv. Zlatnih ljiljana ili u ime građana kojima je zabranjen ulazak u sve opštine sa hrvatskim predznakom, ali u ime zajedničkih institucija BiH ne može - ke Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Samostalan istup Komšića na Skupštini Ujedinjenih nacija, bez prethodno utvrđene platforme i saglasnosti Predsjedništva, samo potvrđuje u kakvom su haosu unutrašnji odnosi, istovremeno predstavlja i kontinuitet loše spoljne politike BiH, ocjena je profesora Miloša Šolaje.

- Činjenica je da se Komšić potpuno politički neobavezno i neodgovorno prema bilo kome ponaša na jedan samostalan i indivudualan način. Ovo je isto tako loša poruka međunarodnoj zajednici jer očigledno je da se na ovakav način pokušava isprovocirati neko snažnije djelovanje međunarodne zajednice i pokazati da BiH nije spremna sama i sposobna da definiše svoje spoljno političke veze a ni svoju spoljno političku poziiju - ističe Šolaja.

Prema agendi objavljenoj na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija, obraćanje Komšića predviđeno je za srijedu u 11.00 po američkom, odnosno u 17.00 po našem vremenu. Svi govornici imaju maksimalno 15 minuta, dovoljno vremena da Komšić ponovo ustalasa političke odnose u BiH.