latinica  ћирилица
21/09/2021 |  18:49 ⇒ 22:55 | Autor: RTRS

Telefonska sjednica nije održana, Komšić ponovo obmanuo javnost (VIDEO)

Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH tek danas je jednom sarajevskom portalu dostavila odgovor i potvrdila da 9. avgusta ove godine nije održana nikakava telefonska sjednica Predjedništva.
Željko Komšić - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Željko KomšićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Dakle, Željko Komšić predsjedavajući Predsjedništva BiH, ponovo je obmanuo javnost tvrdnjom da je održana telefonska sjednica na kojoj je učestvovao i srpski član Milorad Dodik.

Na Komšićevu udicu upecala se opozicija iz Republike Srpske. Tvrdili su da je Dodik pogazio zaključke NSRS i srpsko jedinstvo.

Na spornoj sjednici trebalo je da bude imenovan Upravni odbor Centralne Banke BiH, a da Komšić neistinama obmanjuje javnost, jasno je bilo već sutradan. Iz Centralne banke potvrđeno je da su ostali bez zakonitog menadžmenta, jer je 10. avgusta istekao mandat postojećem. S obzirom na to da Zakon ne poznaje institut tehničkog mandata ili vršioca dužnosti, bivši Upravni odbor od Predsjedništva je zatražio da imenuje novi saziv. A Komšić je tvrdio da je to već urađeno.

- Potpuno je jasno da Komšić ne odustaje od manira mahale u vođenju politike, da konstantno pribjegava takvim stvarima i postalo je dosadno konstantno demantovati te sitne podvalice - kaže Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na Komšićeve podvale upecala se opozicija. Pojedine medije u Srpskoj preplavili su naslovi kako je Dodik prekršio zaključke Narodne skupštine i dogovor političkih stranaka nakon Inckovog nametanja zakona o zabrani negiranja genocida.

Zloupotrebljena je elektronska komunikacija da Dodik nije saglasan da se sjednica održi, koju je u Sekretarijat proslijedio njegov šef Kabineta, a koju je Komšić u javnost plasirao kao izjašnjavanje o tački dnevnog reda.

Igrao se Komšić poslovnikom koji jasno propisuje da ako je član Predsjedništva privremeno spriječen u obavljanju svojih ovlaštenja, može ga na sjednicama predstavljati šef njegovog kabineta, abez prava glasa. Sve to trebalo je da znaju opozicioni lideri.

- Zabrinjava da postoje određeni mediji u Srpskoj i opozicione stranke koje više vjeruju /predsjedavajućem Predsjedništva BiH/ Željku Komšiću nego Dodiku i nama iz njegovog okruženja. Dodik je inicirao sastanak svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj, podržao tada sve zahtjeve i prijedloge opozicionih stranaka i on je neko ko sigurno nikada ni na koji način neće prekršiti zaključke stranaka i NSRS - ističe Kovačević.

I ovo je jedan od bezbroj primjera koji dokazuju kako bošnjačka politika, kojoj nesumnjivo pripada i Komšić, nanosi štetu BiH. Pobrinuli su se da im bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametne zakon o negiranju genocida, očekujući da će to biti priča za jedan dan i da će izostati srpska istrajnost.