latinica  ћирилица
21/09/2021 |  19:04 ⇒ 20:43 | Autor: RTS

Mađarska ponovo kažnjenja zbog rasizma

Mađarska je kažnjena jednom utakmicom u kvalifikacijima za Svjetsko prvenstvo bez prisustva publike, a moraće i da plati 200.000 švajcarskih franaka, a sve zbog rasističkih ispada navijača u meču sa Engleskom u Budimpešti ovog mjeseca.

Dio navijača mađarskog izabranog tima, koji su se šovinističkim i rasističkim ispadima istakli i tokom Evropskog prvenstva, imitirao je glasove majmuna u trenucima kada su loptu imali Rahim Sterling ili DŽud Belingem.

Takođe, gađali su fudbalere Engleske raznim predmetima u momentima kada su oni proslavljali golove, a kojih su postigli četiri.

Kazna podrazumijeva i jednu utakmicu bez publike kazne uslovno, u trajanju od dvije godine.

Shodno pomenutim incidentima na Evropskom prvenstvu, Mađarska je kažnjena i sa tri meča bez publike u predstojećim mečevima Lige nacija, koji su na programu naredne godine.

Naredni meč Mađarska igra protiv Albanije 9. oktobra.

U obrazloženju kazne stoji da je njen uzrok "rasistički povici i gestovi, bacanje predmeta, paljenje baklji i blokiranje stepeništa".

Prethodna kazna koju je Fifa iznijela Mađarskoj iznosila je 20.000 švajcarskih franaka, a ticala se homofobičnih povika upućenih Kristijanu Ronaldu na meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Portugalije.