latinica  ћирилица
21/09/2021 |  19:50 | Autor: SRNA

Poljoprivredni proizvođači: Povećati otkupnu cijenu za 0,10 km

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske tražiće od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske povećanje otkupne cijene mlijeka za 0,10 KM.
Sastanak predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske - Foto: SRNA
Sastanak predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike SrpskeFoto: SRNA

Prijedlog je da mljekarima dodatnih 0,05 KM po litru isplati mljekara iz Kozarske Dubice sa kojom sarađuje većina proizvođača u zapadnom dijelu Republike Srpske, a 0,05 KM resorno ministarstvo, saopšteno je iz udruženja nakon današnjeg sastanka u Prnjavoru.

Mljekar Ljuban Baltić iz Prijedora, koji u ima farmu sa 40 muznih grla i još toliko junica i teladi i trenutnu dnevnu proizvodnju mlijeka oko 500 litara, rekao je novinarima da su mljekari nezadovoljni trenutnom otkupnom cijenom.

- Tražili smo povećanje cijene otkupa za 0,10 KM, a dubička Mljekara nam je ponudila cijenu veću za 0,02 KM po litru, što je za nas neprihvatljivo - rekao je on.

I Goran Erceg iz Gradiške na čijoj je farmi dnevna proizvodnja takođe oko 500 litara dnevno kaže da se ne slaže sa ponudom Mljekare iz Kozarske Dubice o povećanju otkupne cijene za 0,02 KM.

- Mi smo prije nekoliko dana išli u Dubicu na razgovore, oni su ponudili 0,02 KM, a mi sa tim nismo saglasni. Mislimo da bi trebali prihvatiti naš zahtjev za 0,05 KM - kaže Erceg.

On je istakao da bi ukoliko ne bude prihvaćen prijedlog Udruženja dubička mljekara mogla ostati bez proizvođača mlijeka.

- Neki ljudi su se već opredijelili za drugu mljekaru, a to nije dobro za Republiku Srpsku, za naše farmere - kaže Erceg.