latinica  ћирилица
21/09/2021 |  20:03 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Boljanić: Ostala je kapa da svjedoči o prijateljstvu Srba i američkih pilota (VIDEO)

U Boljaniću kod Doboja prošle sedmice obilježeno je 77 godina od najveće akcije spasavanja savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svjetskom ratu. Donosimo vam priču o kapi američkog pilota koja je trenutno jedini materijalni dokaz tadašnjih dešavanja u ovom ozrenskom selu.
Pilotska kapa - Foto: RTRS
Pilotska kapaFoto: RTRS

Kapa je pripadala Đorđi Sofreniću iz Boljanića, koji je u vrijeme spasavanja saveziničkih pilota imao 10 godina. Njegov sin Zoran kapu je sačuvao do danas.

- Јedan od pilota je pokojnom ocu poklonio pilotsku kapu u znak neke pažnje i zahvalnosti mještanima Boljanića za učinjeno, za spasavanje, za hranu - priča Zoran Sofrenić.

Nepoznato je ime pilota, ali se zna da je bio Amerikanac i da je svake nedjelje sa Đorđevim ocem Mitrom Sofrenićem išao u crkvu na molitvu. Kada je počela evakuacija Mitar je sinove Marka i Đorđu poveo da isprate pilota, ali ih je spriječilo obezbjeđenje. Međutim, djed Mitar nije odustajao.

- Ipak je uspio da dođe, sve se to smirilo i iza pasa je izvadio svoj džepni sat i poklonio ga tom pilotu, a pilot je skinuo svoju kapu i stavio na glavu stricu Đorđi, tad desetogodišnjem dječaku - kaže Rade Sofrenić. 

I nije to jedini dar savezničkih pilota koji su u znak zahvalnosti za hranu, odjeću i zaštitu seoskom stanovništvu u Boljaniću poklanjali pilotske čizme i bluze, ali jeste jedini sačuvani predmet. Trenutno krasi etno sobu u osnovnoj školi.

- U našim krajevima kapa je jedini dokaz, međutim evo neki dan smo došli do saznanja koja će ići na provjeru, u mjestu Buletić kod Teslića su nađeni dijelovi nekog aviona - naglašava Nebojša Pančić, direktor O.Š. "Petar Petrović Njegoš" u Boljaniću.

Dok priča o kapi Zoran se prisjeća kako je njegov otac Đorđe bio ljut i razočaran kada su američki piloti bombardovali Srbe. Tu nepravdu, da ih bombarduju oni čije pretke su spasavali rizikujući i svoje živote, teško je podnosio.

- Pokušao je da uspostavi kontakt sa nekim od pilota za vrijeme bombardovanja Srbije da bi se nešto uradilo na tome, čak je pisao pismo američkim pilotima - naglašava Zoran Sofrenić.

U akciji "Halijard-vazdušni most" 1944.i 1945. godine spaseno je 600 savezničkih avijatičara. Sa improvizovanog aerodroma u Boljaniću odletjelo ih je 60, a ostali su evakuisani iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca u Srbiji.