latinica  ћирилица
21/09/2021 |  20:27 ⇒ 22/09/2021 | 07:32 | Autor: SRNA

Na Kosmetu mirno, ali napeto

Situacija na sjeveru Kosmeta je mirna, ali napeta, a Srbi se nadaju da će Priština i Beograd uz posredovanje EU doći do rješenja mirnim putem, kompromisom, rekao je gradonačlenik sjeverene Kosovske Mitrovice Milan Radojević.
Јarinje (Foto: Kosovo Online) -
Јarinje (Foto: Kosovo Online)

- Naša poruka, kao i svakog građanina koji se nalazi na ovom mjestu, jeste da želimo mir, ne želimo nasilje, ne želimo nikakve provokacije. Narod je odlučan u namjeri da odbrani svoje pozicije na ovim prostorima. Želimo slobodu kretanja koja je garantovana svakom čovjeku u Evropi - istakao je Radojević i zapitao zašto je sloboda kretanja uskraćena Srbima na Kosovu i Metohiji.

Srbi, posebno oni iz opština Leposavić i Zubin Potok će i drugu noć nastaviti da mirno protestuju uprkos kiši.

Incidentnih situacija nema jer, kako je rekao Radojević, narod jedino želi da mirnim protestima ukaže da je pogrešna odluka prištinskih vlasti da zabrane ulazak sa srpskim tablicama na Kosovo i Metohiju.

Srbi traže povlačenje odluke, ali je na administrativnom prelazu Merdare, na putu Kuršumlija-Podujevo, prema podacima "granične policije", probne tablice podiglo više desetina Srba sa područja Kosova i Metohije južno od Ibra.

Prema istom izvoru, probne tablice sa oznakom "RKS" podiglo je i pedesetak Srba i nealbanaca sa sjevera Kosova.

Ista situacija je i na administrativnim prelazima Bijela Zemlja, put Bujanovac-Gnjilane i Mutovodi na putu Priština–Leskovac.

Iz tzv. Kosovske policijske službe tvrde da povremeno kretanje većeg broja pripadnika policije i tzv. Specijalne jedinice ROSU "nema veze sa bilo kakvim povećanjem broja pripadnika službi bezbjednosti na sjeveru Kosova", već je "u pitanju redovna smjena", pošto se smjena raspoređenih 400 pripadnika KPS vrši na 12 časova.