latinica  ћирилица
21/09/2021 |  20:30 | Autor: sputniknews.com

Australija: Žestok obračun demonstranata i policije zbog obavezne vakcinacije

Demonstranti u Australiji, koji se protive kovid mjerama i obaveznoj vakcinaciji, blokirali su auto-put Vest gejt u Melburnu i sukobili se sa policijom. To je drugi dan nasilnih protesta, pošto je građevinskim radnicima naloženo da moraju obavezno da budu vakcinisani.
Obračun demonstranata i policije u Melburnu (Foto:  AP/James Ross) -
Obračun demonstranata i policije u Melburnu (Foto: AP/James Ross)

Vlada australijske pokrajine Viktorija zahtijeva od građevinaca da prime vakcinu protiv virusa korona, što podržava i Sindikat građevine, šumarstva, rudarstva, energije i pomorstva (CFMEU).

Prvog dana protesta, ljuti građevinci nasrnuli su na sjedište sindikata, gdje su razbijali prozore, a rukovodstvo se zabarikadiralo i uzvratilo im prskanjem iz vatrogasnih aparata.

Drugog dana protesta, demonstranti su se okupili ispred sedišta sindikata, a na hiljade ljudi obučeno u radnu odjeću marširalo je ulicama Melburna, piše RT.

Na ulice je izašlo i na stotine policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, a dogodilo se više žestokih sukoba.

Na nekim od snimaka vidi se kako demonstranti uspijevaju da najure jake policijske snage, a onda im oni uzvraćaju ispaljujući suzavac. Policija je ispaljivala i gumene metke na demonstrante i prskala ih biber-sprejem.

Najmanje tri policajca su povrijeđena, a više od 40 osoba je privedeno, rekao je šef policije Viktorije.