latinica  ћирилица
21/09/2021 |  21:56 ⇒ 22:49 | Autor: TANЈUG

Krivokapić iznio detalje rekonstrukcije Vlade

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je večeras da će prilikom rekonstrukcije Vlade kandidate za nove ministre predložiti predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.
Zdravko Krivokapić (foto:Savo Prelević) -
Zdravko Krivokapić (foto:Savo Prelević)

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Krivokapić je naveo da rekonstrukcija Vlade na prethodno definisanim osnovama podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka, odnosno 2024. godine.

Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

Vlada će imati tri potpredsjednika, pri čemu će aktuelni potpredsjednik biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri.

Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.

Krivokapić je najavio i da će resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta funkcionalnosti biti podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da oni budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

Krivokapić smatra da vladu treba osnažiti učešćem partija nacionalnih manjina.

On je u saopštenju naglasio da je sporazum nosilaca tri izborne liste od 8. septembra 2020. polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Naveo je da će politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada staviti moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Najavio je da će nakon izbora Tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri, a koje je predložila Vlada.

U saopštenju se ističe da će Vlada i skupštinska većina ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana, te da su vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ključni zadatak sve tri grane vlasti.