latinica  ћирилица
22/09/2021 |  07:25 ⇒ 08:37 | Autor: RTS

Saobraćaj u prekidu na Јarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Јarinje, Brnjak i Merdare situacija bez promjene. Specijalne jedinice ROSU i dalje su na sjeveru Kosmeta.
Granični prelaz Јarinje (Foto: Tanjug/AP) -
Granični prelaz Јarinje (Foto: Tanjug/AP)

Na Јarinju i Brnjaku saobraćaj je u prekidu, a na Merdaru gužva zbog zamjene registarskih tablica - privremenim. Tu mjeru Priština je uvela prije dva dana, što je pojačalo tenzije na sjeveru i izazvalo zabrinutost mještana.

Na Brnjaku i Јarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pješače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

I dalje traje miran protest Srba sa sjevera KiM, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa sjevera Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije održane sjednice Sjaveta za nacionalnu bezbjednost.

Vučuć dodaje da, prije nego što Beograd odgovori mjerama, daje rok Prištini da smiri tenzije.

Vučić je rekao da je odbio prijedlog predstavnika Kvinte za rješenje krize jer, kako kaže, nije riječ o kompromisu već o politici svršenog čina.