latinica  ћирилица
22/09/2021 |  07:49 ⇒ 07:52 | Autor: RTRS

Gradovi u Srpskoj obilježavaju Dan bez automobila

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas, 22. septembra, kada će biti obilježen Dan bez automobila.
Dan bez automobila (Foto: gubanjaluka/Facebook) - Foto: Facebook
Dan bez automobila (Foto: gubanjaluka/Facebook)Foto: Facebook

Tog dana, saobraćaj će u centralnoj gradskoj ulici biti obustavljen u periodu od 12 do 21 čas, na dionici od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Parka "Petar Kočić" za sva vozila, osim za autobuse.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja obustave će biti izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku "Petar Kočić", kako bi se uporedili podaci aerozagađanja kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

U Danu bez automobila u našem gradu biće održana biciklijada pod nazivom "Dva su točka dovoljna" u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada Banja Luka.

Okupljanje učesnika najavljeno je za 17.00 časova na tzv. Kraševom parkingu, a start u 18.00 časova.

Time će Banja Luka zajedno sa 3.000 gradova iz cijelog svijeta ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma, te na neophodnost manjeg korištenja automobila, a većeg korištenja javnog prevoza.

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! Slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra.

I na Palama će danas, povodom evropske kampanje "Dan bez automobila", na sat vremena za saobraćaj biti zatvorene dvije ulice u užem centru.

Saobraćaj će biti zatvoren od 11.00 do 12.00 časova u ulicama Milana Simovića i Milutina Milankovića, a iz policije navode da će saobraćaj biti preusmjeren alternativnim putnim pravcima i ulicama.

Povodom evropske kampanje "Dan bez automobila" biće održan prigodan program s ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine, kao i zaštiti učesnika u saobraćaju, posebno djece.

Iz Osnovne škole "Pale" najavljeno je da obilježavanjem međunarodnog "Dana bez automobila" žele podstaći stanovnike da se, kad god je to moguće, oslanjaju na alternativne vidove prevoza čime se smanjuje zagađivanje, buka i opasnost u saobraćaju.

U programu će učestvovati učenici paljanske osnovne škole, Dječiji centar "Bubamara", Policijska uprava za bezbjednost saobraćaja Pale i Udruženje "Klub ideja" uz podršku lokalne zajednice i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.