latinica  ћирилица
22/09/2021 |  08:05 ⇒ 08:41 | Autor: TANЈUG

Dačić: Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na KiM

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je povodom incidenata na Kosovu i Metohiji koje izaziva Priština da je pravo pitanje da li Evropska unija misli da je Briselski sporazum iz 2013. godine aktuelan ili nije, poručivši da Srbija neće dozvoliti da se desi etničko čišćenje Srba na KiM.
Ivica Dačić (Tanjug/Miloš Milivojević) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Tanjug/Miloš Milivojević)Foto: TANЈUG

Dačić je u utorak rekao i da mu sve ovo djeluje kao proba Prištine da vidi kako će svi reagovati na "brutalno gaženje svih dogovora Briselskog sporazuma."

- Oni žele da vide kako će se reagovati na primjenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima još mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsjednik Aleksandar Vučić je bio jasan - obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, je da garantuje bezbjednost u skladu sa rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba sa KiM, kao sto je Hrvatska uradila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svjetske krize - rekao je Dačić za TV Tanjug.

On je rekao i da je problem tablica trebalo riješiti u dijalogu, a ne primjenom sile.

- Ovdje je centralno pitanje, a mislim da Priština neće sama od sebe odustati od ovakvih akcija, da li će se međunarodna zajednica baviti ovim pitanjem ili okretati glavu, a neko je podsticati na takve akcije? Da budem jasan: protiv sam prekidanja bilo kakvog dijaloga. Srbija ne sme to da uradi, ali Srbija mora da traži od EU da kaze da li stoji iza Briselskog sporazuma - jasan je Dačić.

Njemu je, kaže, neshvatljivo da toliko godina poslije potpisivanja Briselskog sporazuma samo Srbija poštuje dogovoreno.

- Neshvatljivo je da je samo Srbija bila konstruktivan faktor, a da je druga strana odbila da primijeni ono što je naš razlog prihvatanja sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština. EU niti čuje, niti se oglašava. Ponašaju se u skladu sa poznatim dobitnicima svjetskih nagrada koji pozivaju na mir u svijetu. Stalno upozoravaju dvije strane. Valjda treba da upozorite ili sankcionišete stranu koja krši Briselski sporazum. EU je garant sporazuma, ali kakav je njihov kredibilitet, ako ne mogu da stanu iza sporazuma? Imamo velike sumnje da će EU da pritisne Kurtija - rekao je Dačic.

On ocjenjuje da se dugo izbjegava primjenjivanje Briselskog sporazuma.

- U pitanju je dugogodišnje izbjegavanja primjene Briselskog sporazuma, koje su potpisali. Garant tog sporazuma bila je Ketrin Ešton. Treba se setiti donošenja odluke o formiranju kosovske vojske, što je protivno rezoluciji 1244. Danas su kosovske vlasti upale bez ikakve najave na sever KiM. To je direktno kršenje svih dogovora, da ne govorim o taksama, koje su nanijele velike štete. Pravo je pitanje da li EU misli da je Briselski sporazum aktuelan ili nije - naveo je Dačić.

On je naveo i da ukoliko je Briselski sporazum važeći onda je neprihvatljivo da u svakom saopštenju iz Brisela stoji uopštena formulacija gde se "obje strane pozivaju na smirivanje situacije".

- To odbijanje da se kaže ko krši Briselski sporazum dovodi do toga da ga Priština ni ne sprovodi. Često su ou Prištine nipodaštavali ulogu Ujedinjenih nacija. Oni su stalno hteli da svoju takozvanu državnost iskažu davanjem nekih svojih tablica, prijetnjom da neće važiti srpski lični dokumenti i slično - napomenuo je Dačić.