latinica  ћирилица
22/09/2021 |  09:32 ⇒ 09:36 | Autor: RTRS

U Gradišci održane "Konjičke igre i izložba konja i fijakera" (VIDEO)

Na Malu Gospojinu, slavu grada, hipodrom kod vodotornja u Gradišci sastajalište je ljubitelja konja i konjičkog sporta. Tradiciju dugu 36 godina nije uspio da zaustavi ni ratni vihor.
Malogospojinski konjički susreti u Gradišci - Foto: SRNA
Malogospojinski konjički susreti u GradišciFoto: SRNA

Druženje vlasnika i ljubitelja plemenitih životinja počelo je 80-tih godina prošlog vijeka formiranjem konjičkog kluba "Posavko". Hipodrom u Žeravici postao je okupljalište na Malu Gospojinu svih generacija stanovnika grada na Savi.

Na Malu Gospojinu konjarima iz Gradiške dolaze mnogobrojni gosti iz ostalih dijelova Srpske. Prijateljske i neraskidive veze njeguju sa konjičkim klubom "Neopolitano" iz Bajinaca u susjednoj opštini Srbac.

Na Malogospojinskim konjičkim susretima u Gradišci druženje je u prvom planu. Da bi dočarali draž konja posjetiocima vlasnici organizuju i poneko takmičenje. Nisu pristalice mučenja životinja i takmičenja u potezanju trupaca. Najčešće organizuju vožnju među čunjevima u kočijama od kojih su mnoge služile u prošlosti i Bečkom dvoru.

Po jednom novinskom članku iz dnevnih novina "Politika", Gradiška je između dva svjetska rata po broju konjskih grla bila odmah iza Vojvodine i Slavonije, što je bio jedan od dokaza finasijske moći područja.

Nekada bilo, danas se, nažalost, samo spominje i to u rijetkim prilikama poput druženja konjanika na Malu Gospojinu.