latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:23 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Predsjednica Srpske položila vijenac na spomen-ploču u luci Guvija (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila je danas vijenac na spomen-ploču u luci Guvija, na mjestu na kojem su 6. januara 1916. godine iskrcani prvi srpski vojnici.
Željka Cvijanović na Krfu (Foto: instagram.com) -
Željka Cvijanović na Krfu (Foto: instagram.com)

- Spomen-ploča je postavljena u znak zahvalnosti grčkom narodu koji je našim sunarodnicima tada pružio utočište i neophodnu pomoć - objavila je predsjednica Srpske na Instagram nalogu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Luka Guvija bila je prvo odredište iznemoglih srpskih ratnika, koji su nakon albanske golgote, patnje, gladi i smrzavanja, spas pronašli na grčkom ostrvu Krf.

- Neka ovo mjesto bude vječni podsjetnik na krfsku epopeju našeg naroda, kao i na prijatelje koji su uz nas bili onda kada je bilo najteže - poručila je predsjednica Republike Srpske koja danas i sutra prisustvuje komemoracijama na grčkim ostrvima Krf i Vido, povodom obilježavanja 105 godina od iskrcavanja srpske vojske.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske danas će razgovarati i sa guvernerom Јonskih ostrva Rodi Kraca Cagaropulu.

Foto: RTRS

Za sutra je planirano njeno prisustvo na Centralnoj komemorativnoj svečanosti na ostrvu Vido na kojoj je predviđeno i njeno obraćanje.

Sutra u 11.00 časova biće položeni vijenci u Mauzoleju na ostrvu Vido, a u 12.00 časova kod Mornaričkog krsta. U 12.30 časova planirano je polaganje vijenaca na otvorenom moru u "Plavu grobnicu".

Nakon toga u 13.30 časova planiran je obilazak Srpske kuće, muzeja u gradu Krf.