latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:51 | Autor: SRNA

Puzigaća: Hrvatska ne poštuje osnovna prava Srba

Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH uputili su otvoreno pismo Savjetodavnom komitetu Savjeta Evrope za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina u kojem se ukazuje na nepoštovanje osnovnih ljudskih prava Srba u Hrvatskoj.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

Predsjednik ovog udruženja Nikola Puzigaća rekao je Srni da Hrvatska ne poštuje osnovna ljudska prava Srba iz Hrvatske jer su im oduzeta stanarska, odnosno prava na posjed stana u 50.000 slučajeva.

- U Hrvatskoj je uništeno minimalno 30.000 srpskih kuća paljenjem, miniranjem ili totalnim devastiranjem sa svim drugim objektima, dok je pripadnicima hrvatskog naroda dato na privremeno korištenje 12.000 srpskih kuća sa pripadajućim objektima - naveo je Puzigaća.

On je rekao da je Srbima u Hrvatskoj uskraćeno pravo na prenos dinarske i devizne štednje sa "Јugobanke", čije je poslovanje u Hrvatskoj eliminisano posebnim propisom, zbog čega ovaj slučaj nije vezan za takozvanu staru deviznu štednju.

Puzigaća kaže da broj uskraćenih prava na ovu imovinu nije nikad utvrđen, niti utvrđivan, ali je minimalno riječ o 10.000 slučajeva.

On je naglasio da je Srbima u Hrvatskoj uskraćeno pravo na deponovanu dinarsku štednju kod poslovnih banaka u Hrvatskoj, dok je predratnim penzionerima srpske nacionalnosti nezakonitim postupanjem obustavljena isplata penzije u najmanje 15.000 slučajeva u prosjeku za 80 mjeseci.

Puzigaća je istakao da isti penzioneri nisu uzeti u obzir i prilikom prava na božićnicu, prava na povećanje penzija u Hrvatskoj, te u vezi sa situacijom sa virusom korona.

On je ukazao da Hrvatska ne priznaje pravo na invalidsku penziju licima koja su ovo pravo ostvarila van Hrvatske, budući da su u novim sredinama okončali radni angažman.

Puzigaća je rekao da Hrvatska nije stavila van snage nijedan nevažeći ugovor o zamjeni ili prodaji nekretnina, a Srbima je uskraćeno i pravo na privatizaciju u toj zemlji po osnovu ostvarenog minulog rada.