latinica  ћирилица
22/09/2021 |  12:59 ⇒ 13:00 | Autor: TANЈUG

Objavljeni učesnici SP za odbojkaše

Svjetska odbojkaška federacija saopštila je 24 reprezentacije koje će igrati na jubilarnom, 20. Svjetskom prvenstvu 2022. godine za odbojkaše, koje će se odgirati od 26. avgusta do 11. septembra u Rusiji.
Odbojka (Foto:Philstar.com) -
Odbojka (Foto:Philstar.com)

Na prvenstvu će igrati Rusija, organizator, Poljska, svjetski prvak, Italija i Slovenija, Iran i Јapan, Tunis i Kamerun, Brazil i Argentina i Portoriko i Kanada, predstavnici Kontinetnalnih konfederacija, Francuska, SAD, Srbija, Kuba, Holandija, Njemačka, Meksiko, Turska, Egipat, Katar, Bugarska i Kina, na osnovu FIVB rang liste.

Žrijeb za SP 2022. u konkurenciji odbojkaša održaće se 30. septembra u gimnastičkoj dvorani "Irina Viner – Usmanova" u Moskvi.

Prvi meč će se odigrati 26. avgusta u Sankt Peterburgu, a finale 11. septembra u Moskvi.

Na SP 2022. godine, 24 ekipe će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima, a mečevi prve faze će se igrati od 27. do 29. avgusta u Moskvi, Kemerovu, Јekaterinburgu, Ufi, Novosibirsku i Krasnojarsku.

Plasman u drugu fazu izboriće 16 ekipa, po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe i četiri najbolje trećeeplasirane ekipe, koje će formirati četiri grupe sa po četiri tima, a mečevi će se igrati od 2. do 4. septembra u Kazanju, Kalinjingradu, Sankt Peterburgu i Јaroslavlju.

Plasman u treću fazu, koja uključuje i polufinalne i mečeve za plasman, izboriće šest selekcija, pobjednici četiri grupe i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, a utakmcie ove faze će se odigrati od 7. do 11. septembra u Moskvi.