latinica  ћирилица
22/09/2021 |  13:12 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Višković na skupu o investicijama očekuje konkretne dogovore (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će danas biti potpisan ugovor sa kompanijom iz Beograda koja već radi stambene kontejnere na prostoru Srebrenice, kao i da od skupa o ivesticionom potencijalima Srpske očekuje konkretne dogovore za određene privredne aktivnosti, posebno u pograničnom dijelu sa Srbijom.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je pojasnio da ta kompanija iz Beograda želi da radi takve profile i na prostoru Bratunca, u blizini mosta Bratoljub za koji se nada da će početkom oktobra biti u funkciji nakon svih peripetija u BiH.

Naveo je da se pored potpisivanja ugovora sa jednom kompanijom iz Srbije obavljaju preliminarni razgovori sa šest do sedam kompanija, koje su spremne da investiraju u Srpsku.

Višković, koji u Beogradu prisustvuje konferenciji "Investicioni potencijali Republike Srpske", rekao je da će danas imati sastanak sa šest do sedam najvećih privrednih subjekata Srbije koji su iskazali interes da investiraju u Republiku Srpsku, te da očekuje značajne benefite od tih sastanaka za sve građane Srpske.

- Moja očekivanja su velika, razgovaraću sa predstavnicima NIS-a, Neoplante, Delta, Ceptera, koji rade i na regionalnom niovu. Drago mi je što su takve kompanije spremne i žele da ulažu u Republiku Srpsku. Sa ove pozicije u Vladi sa svojim ministrima učiniću sve da im olakšamo investicije i benefite - rekao je Višković.

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu, u toku je konferencija "Investicioni potencijali Republike Srpske", na kojoj učestvuje i predsjednik Vlade Radovan Višković. pic.twitter.com/a6w069qZt1

Kada je riječ o određenim privrednim aktivnostima u pograničnom dijelu, Višković je pojasnio da su u pitanju slobodne zone koje Srpska želi da kreira od Bratunca do Bijeljine.

Podsjetio je da na skupu učestvuju načelnici i gradonačelnici Gradiške, Trebinja, Zvornika, Bratunca koji su iskazali interes da formiraju te zone kao i privrednici iz Srbije koji su spremni da prave proizvodne kapacitete u Republici Srpskoj.

Višković je napomenuo da je ova inicijativa pokrenuta prije godinu dana na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se obezbijedila radna mjesta za ljude u pograničnim dijelovima Srpske i Srbije da se zadrže na svojim ognjištima, kao i da je prije nekoliko dana razgovarao sa premijerom Anom Brnabić.

Višković je podsjetio da je nedavno na sastanku sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem dogovoreno da se i Pokrajinska vlada uključi na ovom području, a ta ista priča je kreirana i sa Vladom Srbije za ostale privredne subjekte u Srbiji i svi koji su zainteresovani da investiraju u Srpsku imaće podršku njenih i institucija Srbije.

Istakao je da će danas ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić prezentovati olakšice i benefite koje je Srpska spremna da ponudi privrednicima i investitorima.

Kada je riječ o tim benefitima, Višković je pojasnio da se to odnosi na određen broj zakonskih rješenja, među kojima je i zakon o podsticaju pri čemu je za privredne subjekte koji budu povećavali plate radnicima predviđeno 30 do 70 odsto povrata poreza i doprinosa.

Dodao je i da su za privredne subjekte u Srpskoj koji su spremni da ulažu predviđena grant sredstva da im se pomogne u investicijama, kao i da je za kompanije koje zaposle nove radnike, u zavisnosti od veličine investicije, predviđen povrat poreza i doprinosa.

Tako je za male investicije predviđeno 12 mjeseci povrata poreza i doprinosa, a za velike je Vlada Srpske spremna da dogovora uslove i da to bude više od 12 mjeseci, rekao je Višković.

Dodao je da je predviđeno da Vlada može da ponudi dodatne benefite za investitore, kao i da lokalne zajednice daju veoma povoljno i zemlju i infrastrukturu, odnosno praktično besplatno za jednu KM.

Višković je napomenuo da su u Srpskoj poreske stope najpovoljnije u regionu, da postoji umanjenje poreza na dohodak za one koji investiraju.

On je istakao da na današnjem skupu učestvuje 40 kompanija zbog epidemija virusa korona, ali da je interes bio mnogo veći, te da je Srpska spremna da ovakve skupove organizuje u narednom periodu.