latinica  ћирилица
22/09/2021 |  13:18 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Obogaćena Zbirka za istoriju Muzeja Srpske; Zahvalnice porodici Kusturić

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Republike Srpske Davor Strika uručio je zahvalnice za članove porodice Kusturić.
Zahvalnice porodici Kusturić - Foto: RTRS
Zahvalnice porodici KusturićFoto: RTRS

Zahvalnice su uručene za poklon građe iz zaostavštine potpukovnika Slobodana Kusturića (1955-1993), pilota MIG-a 21 i 1. komandanta 92. mješovite avijacijske brigade Vazduhoplovstva i protivvazušne odbrane Vojske Republike Srpske.

V.d. direktora zahvalnce je uručio Slavici Kusturić, koja je primila zahvlanice u ime svoje porodice, te za Bobana Kusturića, direktora Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Artefakte je zaprimio nadležni istoričar, kustos za istoriju Republike Srpske Ostoja Railić, u okviru aktivnosti na prikupljanju građe iz istorije Republike Srpske.

- Značajno mjesto u istoriji Republike Srpske za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata zauzima V i PVO Vojske Republike Srpske. U redovima V i PVO VRS, 1. komandantu 92. mabr. Slobodanu Kusturiću pripada posebno mjesto. Njegova uloga u istoriiji Republike Srpske je značajna - od učestvovanja u formiranju V i PVO VRS, dokomandovanja navedenom mješovitom avijacijskom brigadom, posebno za vrijeme operacije Koridor 92. – izjavio je istoričar Ostoja Railić, kustos Muzeja RS.

Na žalost, kaže njegova uspješna pilotska karijera prekinuta je 2. avgusta 1993. godine, kada je Kusturić sa drugim licima stradao nakon što je helikopter HT-40 pogođen kod Brčkog raketom sa položaja A R BiH.

Muzej Republike Srpske još jednom se zahvaljuje Slavici Kusturić, Sanji Malić rođenoj Kusturić, Ivanu Kusturiću i Bobanu Kusturiću, direktoru Helikopterskog servisa Republike Srpske na pokloljenim artefaktima.

Njihovim darodavstvom značajno je obogaćena Zbirka za istoriju Republike Srpske Muzeja Republike Srpske.