latinica  ћирилица
22/09/2021 |  13:50 ⇒ 17:13 | Autor: SRNA

Mitrović: Prema Dejtonu ne postoji visoki predstavnik u BiH

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović rekao je da prema međunarodnom Dejtonskom sporazumu u BiH ne postoji funkcija "visoki predstavnik međunarodne zajednice".
Slavko Mitrović - Foto: RTRS
Slavko MitrovićFoto: RTRS

- U BiH može postojati samo visoki predstavnik strana-potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, dok je "republika BiH" prestala postojati u Dejtonu - istakao je Mitrović.

Komentarišući intervju Kristijana Šmita za Hrvatsku televiziju u kojem navodi: "Vrlo je jasno da me je imenovala međunarodna zajednica, da me imenovao Savjet za sprovođenje mira. Јa sam u službi, ovdje sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem svijeta", Mitrović je rekao da Šmit ima problem sa činjenicama, a one su nepobitne, saopšteno je iz SNSD-a.

- Ne postoji nikakva međunarodna zajednica kao organ bilo koga. Šmita je za visokog predstavnika pokušala imenovati neformalna grupa zapadnih ambasadora u BiH, čemu se usprotivila Ambasada Rusije, a potom i Ambasada Kine. Savjet bezbjednosti UN, koji prema Aneksu 10 potvrđuje ime visokog predstavnika kao izbor strana-potpisnica, odbio je imenovati Šmita za visokog predstavnika - napomenuo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, svoj glas za Šmita nisu dali SAD, Velika Britanija, Francuska i još 10 članica, čime je odbijen pokušaj njegovog imenovanja od pojedinih sarajevskih ambasadora koji su grubo prekršili mandat i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

- U Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav savjet za sprovođenje mira u BiH. Bilo je nekada, do 2000. godine, samoizabrano tijelo samoizabranih zemalja koje je samo sebe tako nazivalo, ali je i to prestalo postojati prije 20 godina. Samozvani upravni odbor savjeta za sprovođenje mira nastavio je postojati i nakon toga, isto tako bez utemeljenja u Dejtonskom sporazumu - istakao je Mitrović.

Mitrović je podsjetio da je posljednji visoki predstavnik Valentin Incko podnio je ostavku, što je prihvatio Savjet bezbjednosti UN, pa sada ne postoji visoki predstavnik u BiH.

- Šmit za sebe kaže da nije diplomata, već političar. Postavlja se pitanje – u čijoj službi je i šta radi njemački političar u stranoj zemlji koji ne "barata činjenicama, već svojim poimanjem svijeta"? - zaključio je Mitrović.