latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:00 ⇒ 14:01 | Autor: TANЈUG

EU predlaže sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitno spuštanje tenzija na sjeveru Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz izvora u EU.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

- Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmjereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu - rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rješavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je riječ o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine "na stolu" i da ih "niko nije povukao".

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obje strane na gubitku.