latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:15 | Autor: RTRS

Vidovićeva sa delegacijom Svjetske banke

Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Svjetske banke za Zapadni Balkan, Lindom Van Gelder i direktorkom Svjetske banke za strategije i operacije u regionu Evrope i Centralne Azije, Šaoćing Јu.
Vidovićeva sa delegacijom Svjetske banke - Foto: RTRS
Vidovićeva sa delegacijom Svjetske bankeFoto: RTRS

Sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH, Kristofer Šeldon.

Vidovićeva je delegaciju Svjetske banke upoznala sa trenutnom ekonomskom situacijom u Srpskoj, istakavši da svi parametri ukazuju na to da se privreda oporavlja, ali da posebnu pažnju treba usmjeriti na prevenciju širenja pandemije.

- Povoljnim ekonomskim rezultatima su doprinijele pravovremene mjere Vlade, ali je značajna i uloga Svjetske banke koja je u prethodnom periodu pružala podršku Republici Srpskoj, jačanju malih i srednjih preduzeća, ulaganju u lokalni razvoj, zdravstvo, poljoprivredu, te putnu infrastrukturu - navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

U saopštenju je navdeno da će u narednom periodu u fokusu biti realizacija projekta koji će povećati otpornosti poslovnih subjekata za vrijeme i nakon izbijanja pandemije virusa korona, te pružiti pomoć u obezbjeđivanju obrtnog kapitala i investicija za mikro, mala i srednja preduzeća.

- Među značajnim projektima koji bi trebali da budu realizovani u Republici Srpskoj su Projekat rehabilitacije puteva, Projekat za unapređenje zdravstvenog sektora, te Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima. Trenutni portfolio Svjetske banke u BiH iznosi 403 miliona američkih dolara - dodaje se u saopštenju.