latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:48 | Autor: SRNA

Vrhovac: IRB je stvarni partner domaćoj privredi

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je da je ova banka stvarni i pravi partner privredi Srpske i kao jedan od uspješnih primjera naveo saradnju sa bijeljinskom kompanijom iz prehrambene industrije "Sava Semberija", koju je danas posjetio.
Dražen Vrhovac - Foto: SRNA
Dražen VrhovacFoto: SRNA

- Kada su prošle godine zbog pandemije kovida imali problema kod proizvodnje i otkupa sirovina IRB je plasirao ovoj kompaniji milion maraka neophodnih za nastavak poslovanja. Nekoliko puta smo dolazili u kontrolu i vrlo smo zadovoljni poštovanjem sporazuma i ljudskom, korektnom poslovnom saradnjom - rekao je Vrhovac nakon razgovora sa direktorom "Save Semberije" Stevom Filipovićem.

Vrhovac je istakao da je na primjeru ove kompanije IRB dokazao da je stvarni i pravi partner privredi Republike Srpske, a današnja posjeta je čin podrške direktoru, menadžmentu i ovoj kompaniji i potvrda uspješne saradnje koja će sigurno biti nastavljena.

On je pohvalio planove kompanije i ocijenio da "Sava Semberija" ima jasnu viziju razvoja, dobar potencijal koji dobro i koristi, a istakao je da se njihova proizvodnja bazira na korištenju domaće sirovine i da se insistira na kvalitetu.

- IRB će i dalje pratiti sve kompanije koje posluju u Republici Srpskoj, naročito koje baziraju svoju proizvodnju na domaćim resursima - rekao je Vrhovac.

Direktor IRB-a je najavio da će uskoro biti operativna sredstva Svjetske banke koja će ići posredstvom IRB-a ka privrednicima u Republici Srpskoj koji su zbog kovida imali pad prihoda u posljednjem kvartalu više od 20 odsto, a ova sredstva bi trebala biti operativna krajem mjeseca.

Prema Vrhovčevim riječima, IRB je do sada u Bijeljini plasirao više od 138 miliona KM.

- To je jasan znak važnosti IRB-a u Republici Srpskoj i važnosti grada Bijeljine našoj banci, a podržali smo brojne projekte iz privrede i infrastrukturne projekte kao što su izgradnja kanalizacije, vodovoda i rasvjete i ta podrška će biti nastavljena - rekao je Vrhovac.

On je najavio i otvaranje poslovnice IRB-a u Bijeljini do kraja godine.

- Na taj način želimo da budemo što bliži našim građanima i privrednicima i time dajemo jasan znak koliko je IRB-u bitna svaka regija u Republici Srpskoj - poručio je Vrhovac i dodao da je IRB Republike Srpske do sada otvorio poslovnicu u Istočnom Sarajevu i Prijedoru, a u oktobru će biti otvorena u Trebinju.

Vrhovac je rekao da, prilikom svakog otvaranja poslovnice, IRB organizuje sastanak sa privrednicima te regije da dobije najbolje informacije o njihovim problemima, da bi na kraju godine banka mogla izaći sa novim setom mjera direktno u korist privrednika.

- IRB je od početka pandemije bio najkvalitetniji partner privrednicima u prevazilaženju svih teškoća koje su ih zadesile i stalno smo razgovarali sa njima u smislu kreiranja što kvalitetnijih mjera koje bi našim privrednicima bile najviše na korist - istakao je direktor IRB-a.

Direktor kompanije "Sava Semberija" u Bijeljini Stevo Filipović pohvalio je saradnju sa IRB-om i istakao da su im pomogli u najtežem periodu.

- Bez mjera Vlade Republike Srpske i angažmana sa IRB-om u prošloj godini mi ne bismo uopšte ušli u proizvodni proces zbog globalnih problema izazvanih pandemijom kovida - naveo je Filipović.

On je naglasio da je kompanija sve obaveze prema IRB-u servisirala na vrijeme i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.

Filipović je rekao novinarima da "Sava Semberija", kao i prošle godine otkupljuje sve ponuđene sirovine domaćih proizvođača, a od planiranih 10.000 tona u ovoj sezoni do sada je prerađeno više od 3.500 tona sirovine.

On je iz široke palete njihovih proizvoda izdvojio novu liniju proizvoda za dijabetičare i ljude posvećene zdravoj ishrani za šta su dobili nagradu Privredne komore Republike Srpske, uz čiju su podršku nastupili i na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.