latinica  ћирилица
22/09/2021 |  15:00 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Sve spremno za Svjetsko prvenstvo u biciklizmu

Pri kraju su pripreme za Gran fondo svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu, koje će biti održano od 5. do 10. oktobra u Istočnom Sarajevu, a očekuje se učešće oko 2.000 takmičara.
Istočno Sarajevo - konferencija za novinare - biciklizam - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - konferencija za novinare - biciklizamFoto: SRNA

Direktor trke Vladimir Kuvalja rekao je da se do danas prijavilo 1.000 takmičara i da se još očekuju prijave koje se odnose na "vajld kard" prema kojem svaka zemlja ima pravo da prijavi 10 takmičara.

- Tu očekujemo još njih 500-600. Rješava se problem dolaska takmičara iz Australije i Azije, kojih je 800. I mi pomažemo u tome, šaljemo dopise jer su pojačane restrikcije za njihov dolazk u Evropu. Tako da ukupno očekujemo oko 2.000 takmičara u Istočnom Sarajevu - rekao je Kuvelja na konferenciji za novinare.

On je naveo da se zna da dolaze učesnici iz više od 50 zemalja, te da većina dolazi 5. oktobra, a jedan broj i mnogo ranije.

- Već u srijedu, 6. oktobra je vožnja na hronometar na Palama u dužini 20 kilometara. To je možda jedna od najtežih disciplina uopšte na svjetskim prvenstvima. Teren nije jednostavan jer se ide preko dvije planie i vrlo je teška staza - objasnio je Kuvelja.

Za četvrtak, 7. oktobra, najavio je kružnu trku u Istočnom Novom Sarajevu, ističući da je taj ekipni hronometar veoma interesantan za publiku, a istog dana uveče je otvaranje Svjetskog prvenstva u biciklizmu.

Slobodan dan za bicikliste je petak, 8. oktobra, a već za vikend 9. i 10. oktobar očekuju ih trke od 100 kilometara, te 136 kilometara koja je ukupne visinske razlike i do 200 metara, što je uvrštava među najteže staze na svijetu.

Zamjenik gradonačelnika Slobodan Amović je rekao da je grad spreman da ugosti učesnike i goste koji će da prate ovaj veoma važan sportski događaj kako za Istočno Sarajevo, tako i za cijelu Republiku Srpsku.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Žarko Čović rekao je da će biciklistička trka, koja će biti održana u ovoj lokalnoj zajednici, ima veliki značaj za afirmaciju ovog sporta na području Sarajevsko-romanijske regije.

On je naveo da su tokom kvalifikacionih trka u avgustu uložili dosta napora da bi sve bilo organizovano na najbolji način, pa će se tako potruditi da takva bude i trka predviđena za 6. oktobar na Palama.

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić čestitao je Kuvelji i timu, najzalužnijima što će Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu biti održano u Istočnom Sarajevu i na Јahorini jer u tome vidi priliku da se olimpijska planina predstavi širom svijeta jer je biciklizam sastavni dio njihove promocije tokom ljeta.

On je napomenuo da Olimpijski centar "Јahorina" podržava Gran fondo svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu da bi što ljepša slika sa Јahorine, iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske otišla u svijet.

Gran fondo svjetsko prvenstvo ove godine zajednički organizjuju Biciklistički savez BiH i Asocijacija za sport.