latinica  ћирилица
22/09/2021 |  15:19 ⇒ 15:24 | Autor: RTS

Identifikovane dvije žrtve "Oluje" srpske nacionalnosti

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka dvije žrtve srpske nacionalnosti, stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije, u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine.
Operacija Oluja (arhiva) -
Operacija Oluja (arhiva)

Posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Ličkoj Јasenici i Kninu, piše u saopštenju.

Dodaje se da su posmrtni ostaci dvije osobe identifikovani metodom analize DNK, kao i da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske.

Posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, zaključuje Komisija za nestala lica u saopštenju.