latinica  ћирилица
22/09/2021 |  15:30 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Rajko Kuzmanović reizabran za predsjednika ANURS

Akademik Rajko Kuzmanović danas je ponovo izabran za predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ na izbornoj skupštini u Banjaluci.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

Nakon Izborne skupštine ANURS-a, Kuzmanović je rekao novinarima da je za potpredsjednika ANURS-a ponovo izabran akademik Dragoljub Mirjanić, dok će drugi potpredsjednik ove institucije biti izabran na Skupštini ANURS najkasnije 10. decembra.

Za generalnog sekretara ANURS izabran je akademik Drago Branković, a za člana Predsjedništva akademik Mirko Šošić.

Kuzmanović je rekao da je utvrđeno da je ANURS u protekle četiri godine obavljao vrlo značajan posao.

- Velika pažnja poklonjena je izdavačkoj djelatnosti i ANURS je u protekle četiri godine izdala 150 knjiga različitog žanra, a najviše stručno-klasičnih i stručno-naučnih - napomenuo je Kuzmanović.

On je rekao da je ANURS posebnu pažnju u ovom periodu posvetio analizi i izradi projekata, ističući da je u ovom periodu realizovano 46 projekata, od kojih je najznačajniji izrada Enciklopedije Republike Srpske u tri toma, dok je u pripremi četvrti.

Kuzmanović kaže da će ukupno biti sedam tomova Enciklopedije Republike Srpske u kojima će biti obrađeno 11.500 odrednica.

On je naveo da je ANURS u protekle četiri godine uspostavio saradnju sa 14 svjetskih akademija, od kojih sa 11 ima pisane ugovore o saradnji, među kojima su ruska, ukrajinska, španska, srpska, crnogorska i makedonska.