latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:14 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

EU traži uvođenje jedinstvenog punjača za sve pametne telefone

EU će tražiti upotrebu jedinstvenog punjača za pametne telefone do 2024. godine.
Mobilni telefon -
Mobilni telefon

Јedna od glavnih zabrinutosti među liderima EU je elektronski otpad nastao kao posljedica različite opreme za punjenje baterija, što često zavisi od proizvođača i modela uređaja.

Evropska komisija planira da sljedećeg mjeseca uvede zakon kojim će se objediniti punjači za mobilne telefone koji se prodaju u EU.

Komisija je 2019. naredila studiju o tome kako ograničiti fragmentaciju, odnosno raznovrsnost rješenja za punjenje, a da pritom ne ometa buduću tehnološku evoluciju.

Izvještaj je označio dva glavna problema koji proizlaze iz tržišta preplavljenog različitim punjačima, koji uključuje negativan uticaj na okolinu i neugodnosti za potrošače.

Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, novi zakon EU kaže da svi pametni telefoni koji se prodaju u EU moraju preći na USB-C punjače do 2024. godine.

USB-C je industrijski standardni konektor za prenos podataka i napajanja putem jednog kabla. USB-C je manji i tanji od USB porta. Svestran je i može pokrenuti brži prenos podataka.

USB-C je kompatibilan sa USB 2.0 i USB 3.0 i reverzibilan je. To znači da ga možete priključiti na pravi način, prvi put, bez obzira koju stranu koristite.

Dok se novi uređaji zasnovani na Androidu pune pomoću USB-C konektora, proizvodi kompanije "Epl" imaju svoj port za punjenje - lajtning konektor /Lightning connector/.

"Epl" smatra da "prisiljavanje" konektora da se prilagode određenom tipu šteti inovacijama i da je rasipno i uznemirujuće za potrošače.

Međutim, na jednom od nedavno obnovljenih "Eplovih" uređaja Ajped mini, lajtning port je zamijenjen sa USB-C.