latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:14 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

EU traži uvođenje jedinstvenog punjača za sve pametne telefone

EU će tražiti upotrebu jedinstvenog punjača za pametne telefone do 2024. godine.

Јedna od glavnih zabrinutosti među liderima EU je elektronski otpad nastao kao posljedica različite opreme za punjenje baterija, što često zavisi od proizvođača i modela uređaja.

Evropska komisija planira da sljedećeg mjeseca uvede zakon kojim će se objediniti punjači za mobilne telefone koji se prodaju u EU.

Komisija je 2019. naredila studiju o tome kako ograničiti fragmentaciju, odnosno raznovrsnost rješenja za punjenje, a da pritom ne ometa buduću tehnološku evoluciju.

Izvještaj je označio dva glavna problema koji proizlaze iz tržišta preplavljenog različitim punjačima, koji uključuje negativan uticaj na okolinu i neugodnosti za potrošače.

Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, novi zakon EU kaže da svi pametni telefoni koji se prodaju u EU moraju preći na USB-C punjače do 2024. godine.

USB-C je industrijski standardni konektor za prenos podataka i napajanja putem jednog kabla. USB-C je manji i tanji od USB porta. Svestran je i može pokrenuti brži prenos podataka.

USB-C je kompatibilan sa USB 2.0 i USB 3.0 i reverzibilan je. To znači da ga možete priključiti na pravi način, prvi put, bez obzira koju stranu koristite.

Dok se novi uređaji zasnovani na Androidu pune pomoću USB-C konektora, proizvodi kompanije "Epl" imaju svoj port za punjenje - lajtning konektor /Lightning connector/.

"Epl" smatra da "prisiljavanje" konektora da se prilagode određenom tipu šteti inovacijama i da je rasipno i uznemirujuće za potrošače.

Međutim, na jednom od nedavno obnovljenih "Eplovih" uređaja Ajped mini, lajtning port je zamijenjen sa USB-C.