latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:59 | Autor: SRNA

Klokić: Podrška inicijativama koje jačaju saradnju u regionu

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić poručio je danas u Beogradu da Republika Srpska podržava sve inicijative čiji je cilj jačanje saradnje u regionu, te ukidanje barijera za brži protok ljudi, robe, kapitala i usluga.
Zlatan Klokić - Foto: SRNA
Zlatan KlokićFoto: SRNA

Klokić je na konferenciji Investicioni potencijali Republike Srpske istakao da Srpska vidi Srbiju kao motor razvoja, a rukovodstvo te zemlje kao pokretač ekonomskih integracija regiona u okviru inicijativa "Otvoreni Balkan" i "Berlinski proces".

- Nažalost, složeni politički odnosi u BiH doveli su do toga da ova zemlja kaska za ostalim u regionu po pitanju ekonomske integracije. Međutim, važno je naglasiti da predstavnici iz Republike Srpske aktivno zagovaraju jačanje regionalne saradnje na nivou zajedničkih institucija, jer razumiju benefite za privredu i poslovnu zajednicu koje donosi smanjenje carinskih procedura, olakšanje trgovine proizvodima i uslugama - naglasio je Klokić.

On je napomenuo da je jačanje regionalne saradnje u fokusu Vlade Republike Srpske, te istakao da se veoma intenzivna saradnja sa Srbijom realizuje u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama i drugih više od stotinu akata koji su iz njega proistekli.

- Јedan od značajnih zajedničkih projekata prekograničnog karaktera je projekat "Podrinje" koji se sprovodi u skladu sa protokolom o saradnji vlada Srbije i Republike Srpske iz 2012. godine i akcionim planom za period 2018 - 2022. godine - naveo je Klokić.

On je istakao da je osnovni cilj projekta ekonomski i društveni razvoj i unapređenje saradnje u prioritetnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, ekonomija, energetika, ekologija, zdravstvo i kultura.

Klokić je naveo da je projektom obuhvaćena 31 jedinica lokalne samouprave u širem području sliva Drine, od kojih iz Republike Srpske 15, te pet područnih privrednih komora.

On je ukazao da za Republiku Srpsku projekat "Podrinje" ima strateški značaj zbog položaja i granice sa Srbijom.

- Kako bi opštine i gradovi iz Podrinja bili konkurentni na regionalnom nivou dosta je urađeno u prethodnom periodu, ali posebnu zahvalnost dugujemo Srbiji za donatorska sredstva za realizaciju brojnih projekata, među kojima i izgradnje putne infrastrukture, škola, bolnica i drugih projekata - naveo je Klokić.

Konferencija Investicioni potencijali Republike Srpske organizovana je u Privrednoj komori Srbije u okviru Manifestacije Dani Srpske u Srbiji.

U okviru ove manifestacije 29. septembra u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu biće upriličena promocija investicionih potencijala poslovnih slobodnih zona Republike Srpske.