latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:14 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Komšić na Generalnoj skupštini UN bez odluke Predsjedništva (VIDEO)

Uprkos nepostojanju odluke Predsjedništva BiH za njegov put i obraćanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Željko Komšić ipak je govorio u Njujorku.
Željko Komšić (foto: media.un.org/en/webtv - screenshot) -
Željko Komšić (foto: media.un.org/en/webtv - screenshot)

Od pandemije virusa korona, preko klimatskih promjena, do odliva radno sposobnog stanovništva i jačanja etničkih politika u BiH - u najkraćem to bi bile teme o kojima je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija govorio Željko Komšić. Iako ne direktno, Komšić je potkačio i Dejtonski mirovni sporazum i na njemu bazirane institucije, jer ih vidi kao kočničare za postizanje konsenzusa i napredak u smjeru oko kojeg takođe ne postoji konsenzus.

- Kompleksno izgrađen sistem institucija BiH zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu otežava postizanje političkog konsenzusa koji bi zemlju pomjerio sa Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat, ka funkcionalnoj državi sa perspektivom da postane članica Evropske unije i NATO saveza, ali na način da se prihvate sve vrijednosti koje nalaže demokratija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava - rekao je Komšić.

Kao jedinu vodilju daljeg političkog razvoja BiH Komšić vidi visokog predstavnika. I prije nego što je kročio na tlo Njujorka, Komšiću je pravo da se obrati sporio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Iz Budimpešte ponavlja - za to ne postoji odluka, pa je zato sve što Komšić u Njujorku čini privatna priča u kojoj je kaže, veći problem od Komšića, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

- Ovdje je važno da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija umiješan u raspad BiH, što se naravno dešava. Јednog dana kad se bude pisala istorija, onda će se reći da je generalni sekretar UN primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao po drugima u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju i nefunkcionalnosti BiH i zato se ona raspada. Јednog dana ću ja pisati da je tako - rekao je Dodik.

Sa kakvim mandatom je Komšić došao u Ujedinjene nacije, osim Dodika, pita i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Nakon sastanaka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o BiH Milanović pita, u čije ime govori Željko Komšić.

- Čak i da jeste predstavnik Hrvata, jer oni funkcionišu kao trio, a ja sam rekao da sam predsjkednik Hrvatske, hrvatskih građana, Hrvata, pa i na neki način onih koji žive u BiH - rekao je Milanović.

Da Komšić nema ovlašćenje da na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija govori u ime BiH srpski član Predsjedništva rekao je i u ponedjeljak. Tada je objavio da se, zbog svega, pismom obratio generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu, ističući da će, ne bude li spriječeno Komšićevo obraćanje, to biti potvrda da međunarodne institucije učestvuju u raspadu BiH.