latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:22 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

"Komšić govorio bez saglasnosti; Guteres umiješan u raspad BiH" (VIDEO)

Odlučivanja u BiH nema bez konsenzusa, a za to nema odluke da Komšić ide na sjednicu u Njujork i govori u ime BiH, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića na sjednici Generalne skupštine UN.
Željko Komšić (foto: media.un.org/en/webtv) -
Željko Komšić (foto: media.un.org/en/webtv)

- Nema odluke, ako se ne donese konsenzusom. Ta odlaka da on ide i govori tamo - ne postoji. Prema tome, to je sve privatna priča. Problem nastaje kad se on predstavlja u ime BiH i kada ga generalni sekretar prihvata - rekao je Dodik u Budimpešti.

On je ukazao da se zbog toga što generalni sekretar UN Antonio Guteres to prihvata, može reći da je "umiješan u raspad BiH".

- Јednog dana kada se bude pisala istorija, onda će se reći da je generalni sekretar UN primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcionisanju BiH i zato se ona raspala - poručio je Dodik.

Komentarišući izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcionisanje BiH, srpski član Predsjedništva rekao je da Komšić može da kaže šta hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura.

Podsjećamo, Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN, uprkos upozorenjima koje je Dodik uputio Guteresu da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.