latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:33 ⇒ 18:38 | Autor: sputniknews.com

MIP Rusije: Zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na Kosmetu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zabrinuto je zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji i smatra da su postupci vlasti kosovskih Albanaca provokacija čiji je cilj istiskivanje Srba iz autonomne pokrajine.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

- Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u sjevernim regionima srpske autonomne pokrajine KiM. U suštini, radi se o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosmeta - navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti kosovskih Albanaca da hitno povuku policijske jedinice iz sjevernih dijelova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rješavanja situacije.

- Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbjegao destruktivan scenario koji prijeti čitavom regionu - dodaje se u saopštenju.

Ranije je načelnik Skupštine opštine Zubin Potok Nemanja Јakšić izjavio da lokalni Srbi nastavljaju blokadu kontrolnog punkta na sjeveru Kosova i Metohije, da je situacija mirna, ali napeta i da dežuraju specijalne snage kosovskih Albanaca.

Policija samoproglašenog Kosova saopštila je u ponedjeljak da vozila sa srpskim registarskim oznakama više neće moći da ulaze na KiM, već da na ulazu moraju da se stavljaju privremene tablice tzv Kosova.

Stavljanje registarskih tablica na tzv. Kosovu ne samo da izaziva moralni protest kod Srba, već ih tjera i da troše novac na privremene registarske tablice i gube vrijeme na njihovo postavljanje.