latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:55 ⇒ 20:59 | Autor: SRNA

Lut fest oduševio mališane

Lutkarske predstave koje su izvedene danas, trećeg dana 22. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest oduševile su mališane iz Istočnog Sarajeva i sa Pala
22. Lut fest - Foto: SRNA
22. Lut festFoto: SRNA

U sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo odigrane su lutkarske predstave "Pepeljuga" Pozorišta "Tuulevski" iz Estonije, "Psić boje neba" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i "Kralj jelen" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske.

Pažnju publike privukle su i onlajn predstave "Ogledalce" Lutkarskog pozorišta "Nebo" iz Slovenije, koju je bilo moguće pratiti i na "Јutjub" kanalu "Forum teatra", kao i predstavu "Princeza na zrnu graška" u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša.

Producent Lutfesta Aleksandra Mitrić Štifanić podsjeća da je "Pepeljuga" prelijepa bajka o siromašnoj djevojčici Pepeljugi, koja je zahvaljujući snu i ljubaznom srcu primila prinčevu ljubav i pobijedila sve nevolje.

- Ali, bajka ne bi bila bajka da nije bilo lijepog čuda koje joj je dobra vila priredila! Ova lirska priča ostavlja nadu i želju da se čine samo dobra djela - kaže Štifanićeva za Srnu.

Ona ističe da su joj estonski lutkari prenijeli svoje oduševljenje reagovanjem mališana u Istočnom Sarajevu, kojima je ova bajka itekako poznata, ali im nikakav problem nije predstavljalo izvođenje na ruskom jeziku.

Reditelj Darko Kovačovski svojom predstavom "Psić boje neba" poručio je mališanima kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba.

Mali pas koji se rodio plav pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. Njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata ga onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak...

Predstava "Kralj jelen", u režiji Biserke Kolevske, jeste zabavna i magična bajka sa puno neočekivanih preokreta.

Priča je predstavljena u zabavnom stilu "komedija del`art", uključujući živopisan i šaren kostim sa svijetlim i grotesknim maskama, kao i nevjerovatne priče koje su ispričali mađioničar Durantarte i njegov sluga Čigoloti.

Sutra, četvrtog dana Festivala, Lutkarsko pozorište "Senju" iz Bugarske izvešće predstavu "Samurajeva kći", Pozorište "Vlinders" iz Belgije odigraće predstavu "Znork", a Pozorište lutaka Mostar predstavu "Dječak koji je sanjao more".

U onlajn formatu biće izvedene predstave Kruševačkog narodnog pozorišta "Mačak otišao u hajduke" i "Laboratorija života" Lutkarske organizacije "Loft" iz Hrvatske.