latinica  ћирилица
22/09/2021 |  19:08 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Stevandić: Komšić - slika i prilika svega neprimjenjivog u BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić ocijenio je da je odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sjednicu Generalne skupštine UN bez odluke Predsjedništva BiH potpuni promašaj i za BiH i za region, te da je ovaj političar slika i prilika svega što je u BiH neprimjenjivo.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je u izjavi Srni rekao da je Komšić u obraćanju na Generalnoj skupštini u Njujorku lažno predstvljao interese hrvatskog naroda i da se lažno pozivao na građane, te je podsjetio da je izabran glasovima Bošnjaka.

- Komšić je pokazao da nije predstavnik Hrvata u BiH. On je izazvao /predsjednika Hrvatske Zorana/ Milanovića da na istom mjestu kaže da predstavalja Hrvate u omjeru koji to Ustav Hrvatske propisuje - rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je Komšić pokazao da ni sam ne poštuje ustavnu strukturu BiH, jer je negirao osnovna ustavna načela zastupanja konstitutivnih naroda i entiteta i govorio o građanskom principu koji je van Ustava BiH.

- Komšić se trudi da svakim svojim odlaskom bilo gdje izazove lavinu negativnih rteagovanja i vjerovatno je njegov osnovni cilj da dalje destabilizuje BiH, pokušavajući okriviti nekog drugog - smatra Stevandić i dodaje da Komšić ne razumije da ono što ide poslije njegovih nastupa je najnegativnije upravo za građane BiH na koje se poziva.

Stevandić je ocijenio da Komšić dodatno svađa i dijeli građane BiH i pokreće pitanje zaštite vitalnih nacionalnih nteresa svih naroda u BiH.

On je rekao da je Komšić samo iskoristio formalno predstavljanje hrvatskog naroda, a protiv koga, kako je rekao, u suštini radi, a ne predstavlja ga.

- On se tu isključuje, jer, objektivno, on ne pripada ni jednom od konstitutivnih naroda - rekao je Stevandić.

Stevandić je rekao da je bio očekivan Komšićev nastup kada je riječ o republici Srpskoj, te da tu inznenađenja nema.

- Uspio je da stvori neki senzacionalistički privid i da okrivi, ne samo knstitutivne narode, nego je uspio da BiH ponovo suprostavi i regionalnim državama, sa Hrvatskom i Srbijom - rekao je Stevandić.

On je zaključio da je Komšićev odlazak u UN potpuni promašaj i za BiH i za region.

- Komšić je sve ono što ne treba da se desi ni u regionu, ni u BiH. Ono što on radi je širenje nepovjernja, sukoba i ugrožavanje stabilnosti, ako unutar BiH, tako i odnosa sa Srbijom i Hrvatskom, a vjerovatno će se to negativno odraziti i na odnose sa EU i drugim velikim zemljama - kaže Stevandić.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je "konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija" od strane susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generlanog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.