latinica  ћирилица
22/09/2021 |  19:40 | Autor: SRNA

"Neprihvatljive izjave da su Beograd i Priština podjednako krivi za krizu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je tokom susreta sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom u Njujorku izrazio neslaganje Srbije i neprihvatljivost izjava u kojima se pozivaju na smirivanje tenzija podjednako Beograd i Priština, kao da su jednako svojim aktivnostima doprineli aktuelizaciji posljednje krize na sjeveru Kosova i Metohije.
Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Nikola Selaković (Foto:Sputnik / Lola Đorđević)

- Šta smo mi to uradili da bi do tih tenzija došlo? Beograd je i te kako posvećen dijalogu, ali nećemo prihvatati nikakve jednostrano nametnute poteze, pogotovo kroz kriminalne aktivnosti. Takvi potezi obesmišljavaju dijalog - rekao je Selaković.

Selaković izjavio je da je od dolaska u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine UN imao veoma značajne susrete, među kojima je i radna večera kod Borelja, kome je još jednom iznio stav Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića povodom krize na sjeveru Kosova i Metohije.

On je dodao da je tokom susreta sa Boreljom bilo riječi o aktuelnim dešavanjima u regionu i evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je ovom prilikom iznio posvećenost Vlade Srbije i predsjednika Vučića očuvanju i izgradnji mira, stabilnosti i bezbjednosti, uključujući i bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Selaković je naglasio da Beograd želi da nastavi dijalog, ali da je potrebno da se stvari vrate na stanje prije posljednjih dešavanja.

Susret sa Boreljom je, navodi ministar Selaković, bio je i prilika da se čuje nešto više o onome kako on kao prvi čovjek evropske diplomatije vidi dalje aktivnosti EU u odnosu na Zapadni Balkan.

- Naša borba se ovde nastavlja. Srešćemo se i sa prijateljima širom sveta, tome i služi održavanje Generalne skupštine UN - dodao je Selaković.

Selaković je napomenuo da je delegacija Srbije od dolaska u Njujork ostvarila nekoliko veoma značajnih susreta, te da je imao priliku da se sretne sa ministrima spoljnih poslova Tunisa, Estonije, Bolivije, Slovenije, Gvineje Bisao, a sastaće se i sa kolegama iz različitih država.