latinica  ћирилица
22/09/2021 |  19:42 ⇒ 20:53 | Autor: SRNA

Majkić: Komšić predstavio svu haotičnost i nedovršenost BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju na Generalnoj skupštini UN, bez odluke Predsjedništva BiH, predstavio je svu haotičnost i nedovršenost BiH, ocijenila je u izjavi Srni srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Majkićeva je rekla da je Komšić govorio o BiH koja je nemoguća zemlja za dva od tri konstitutivna naroda.

- Svašta je on tu nabrojao, od jačanja etničkih politika, zasnovanih na isključivo, kako je rekao, etno-šovinističkim tendencijama, urušavanju, sekularizmu, i to ne samo u BiH, nego i u regionu cijelog zapadnog Balkana - rekla je Majkićeva i dodala da to izaziva zabrinutost.

Ona je ocijenila da je Komšić govorio o svemu, osim o dejtonskom Ustavu, propagirajući ono što njegova politička partija podržava.

- Žalio se građanin Komšić da se BiH pokušava nametnuti, kako je rekao, diplomatskim putem, od strane međunarodne zajednice, postojanje diskriminacije.
Nije propustio da navede da se čak i putm međunarodnih predstavnika traži uvođenje diskriminacije po etničkoj osnovi, kako bi se konačno poslužilo disoluciji BiH, te prisvajanje njenih dijelova od susjednih zemlja - rekla je Majkićeva.

Ona je rekla da je Komšić, kako bi bio ubjedljiviji u svom obraćanju, sve stavio u kontekst presuda Međunarodnog suda za bivšu Јugoslaviju.

- Pominjao je negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i univerzalne deklaracije o ljudskim pravima - rekla je Majkićeva.

Komšić je u obraćanju, ističe ona, tražio da visoki predstavnik u BiH radi ono što su UN postavile pred njega - da nameće rješenja za ono što ne mogu obezbijediti izabrani predstavnici naroda.

Komšićev odlazak na Generalnu skupštinu UN, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, Majkićeva je ocijenila kao potvrdu njegovog istrajavanja u borbi za bošnjačke nacionalne ciljeve i ličnu političku budućnost.

- Željko Komšić zna da mu to što je rekao na Generalnoj skupštini može da posluži samo za ostvarivanje vlastitih ciljeva, a to je ponovno kandidovanje na izborima 2022. godine, uz pomoć visokog predstvanika, kojeg on priziva i priznaje - smatra Majkićeva.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je "konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija" od strane susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generlanog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.