latinica  ћирилица
22/09/2021 |  22:27 ⇒ 23/09/2021 | 07:28 | Autor: RTRS

Situacija na Kosmetu mirna, ali napeta; EU poziva na hitnu deeskalaciju

Na administrativnim prelazima Јarinje, Brnjak i Merdare situacija je mirna, ali napeta.
Јarinje (foto: kosovo-online.com) -
Јarinje (foto: kosovo-online.com)

Nekoliko stotina Srba i dalje je na Јarinju i uprkos hladnoći i sitnoj kiši, namjeravaju da tu prenoće. Pripadnici specijalne jedinice tzv. Rosu stoje na svojim pozicijima i situacija je mirna, piše portal Kosovo onlajn.

Građani su se okupili oko vatre ili su u šatorima, a porodice su im dostavile toplu odjeću i hranu.

Osim pripadnika Rosu, na Јarinju su danas primijećene i patrole Euleks policije. Ovo je već treći dan protesta Srba nezadovoljnih odlukom Prištine da uvede probne tablice za sva vozila koja ulaze na Kosmet iz Srbije. Njihov zahtjev je da se Rosu povuče i da se nastave pregovori o rješavanju ovog problema.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji, a EU poziva na hitnu deeskalaciju situacije, poručivši da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbjeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

- Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbjegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rješenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi - navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na sjeveru Kosmeta.

- Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obje strane da ga u potpunosti iskoriste - naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obje strane.

- Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa /samoproglašenog/ Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primijene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga - zaključuje se u saopštenju.

Policija samoproglašenog Kosova privela je danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u zajednicu srpskih opština".

Oni su potom skinuli bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu, gdje su morali da napišu izjave, nakon čega su pušteni na slobodu.

Izvor: RTS/Kosovo onlajn