latinica  ћирилица
23/09/2021 |  07:27 ⇒ 09:46 | Autor: RTRS

Dodik na Demografskom samitu u Mađarskoj

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik danas će se obratiti na Demografskom samitu u Budimpešti, čija je osnovna tema "Porodica - ključ stabilnosti".
Svečana večera (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Svečana večera (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Forum se i održava u nastojanju da se ojača porodica.

Samit možete pratiti i OVDЈE.

Kažu da je upravo mađarski model, koji je izgrađen na sinergiji efikasne porodične politike i uspješne ekonomske politike, u stanju dati efikasne odgovore na demografsku krizu, koja pogađa cijeli svijet o čemu će govoriti domaćin Viktor Orban.

Na Samitu učestvuju i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Češke Andrej Babiš, premijer Slovenije Јanez Јanša i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik će, kako je najavljeno, na marginama samita imati više bilateralnih sastanaka sa evropskim i svjetskim zvaničnicima.

Dodik je juče zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posjetio Crkvu svetog Đorđa u Budimpešti gdje je razgovarao sa episkopom budimskim Lukijanom.

Potom se Dodik sastao sa premijerom Slovenije Јanezom Јanšom, te prisustvovao svečanoj večeri koju u čast šefova delegacija učesnika Demografskog samita organizovao mađarski premijer Viktor Orban.