latinica  ћирилица
23/09/2021 |  09:17 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

Kojić: Bošnjački političari blokadom strategije poslali Vranja u zatvor

Bivši visoki funkcioner Federalne uprave policije Edin Vranj, koji je uhapšen u Srbiji zbog ratnih zločina nad Srbima u Goraždu, žrtva je bošnjačkih političara koji su sada verbalno stali u njegovu odbranu, a godinama su kočili usvajanje i sada koče primjenu Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Da je Strategija usvojena na vrijeme i da je počela njena primjena, Vranj bi do sada bio procesuiran u BiH i predmet bi možda bio okončan - istakao je Kojić.

On smatra da je Vranj samo jedan u nizu visokih bošnjačkih oficira i političkih funkcionera koji treba da se nađu pred licem pravde kada počne primjena Strategije.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, koje je postupilo u skladu sa načelom univerzalne jurisdikcije koje kaže da svaka država ako ima podatke da je osoba koja se nalazi na njenoj teritoriji počinila ratni zločin ima pravo voditi istrage i suditi za to krivično djelo, ne bi imalo osnova da tereti Vranja.

- To indirektno znači da je Vranj žrtva upravo onih koji su sada verbalno stali u njegovu odbranu, odnosno istih onih koji su godinama kočili usvajanje, a sada koče primjenu Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina - rekao je Kojić za "Glas Srpske".

Delegat Srba u Domu naroda i član zajedničke parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić /SNSD/ kaže da sve što se dešava predstavlja tipičan primjer kako bošnjački političari opstruišu sve ono što im ne ide u korist.

Majkićeva kaže da su se u ovom slučaju "preigrali", dodajući da je narod davno osmislio poslovicu: "Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada".

- Bošnjački funkcioneri su godinama opstruisali usvajanje, a sada koče početak primjene Revidirane strategije, ali su se prevarili ako su zaista mislili da zločini nad Srbima mogu da ostanu nekažnjeni. Da to nisu radili, Vranj bi vjerovatno bio procesuiran u BiH, a s obzirom na praksu pravosudnih institucija na nivou BiH, pitanje je da li bi bio osuđen - istakla je Majkićeva.

Ona dodaje da u tom slučaju ne bi bilo nikakvih trzavica u odnosima između BiH i Srbije, koje zbog hapšenja Vranja produkuju iz Sarajeva.

Kojić je predložen za člana Nadzornog tijela za praćenje primjene Strategije, ali bošnjački funkcioneri u Savjetu ministara, koji su godinama kočili usvajanje Strategije, sada se protive njegovom imenovanju, zbog čega još nije počela njena primjena.

Prema Strategiji koja je usvojena sa više od dvije godine zakašnjenja, prioritet za rješavanje imaju predmeti u kojima su za ratne zločine osumnjičeni visoki vojni, policijski ili politički funkcioneri, kakav je, i Edin Vranj.